ΚΡΉΤΗ
Η συνταγή της ημέρας: Εναλλακτικός ντάκος με πάστα ελιάς-γιαουρτιού
Είναι αρκετά πιθανό οι ντάκοι ως μεζέδες να είναι γνωστοί μέχρι την άκρη του κόσμου! Ποιος άραγε ξένος τουρίστας έχει επισκεφτεί την Κρήτη (και την Ελλάδα ευρύτερα) και δεν έχει απολαύσει τον παραδοσιακό ντάκο που αποτελείτε από σπουδαίες πρώτες ύλες του νησιού. Το ελαιόλαδο, το θυμάρι, οι φρέσκες ντομάτες, η εκλεκτή μυζήθρα και φυσικά η μεγάλη ποικιλία παξιμαδιών είναι όλα στοιχεία που αναδεικνύει μοναδικά ο ντάκος…
Θα παραδεχθούμε δύο πράγματα. Το ένα είναι πως ο ντάκος είναι ίσως το απλούστερο συνοδευτικό σε ένα τραπέζι. Το δεύτερο είναι πως οι αυθεντικές του γεύσεις και τα αρώματα, δικαιολογημένα τον ξεχωρίζουν γαστρονομικά εδώ και πάρα πολλά χρόνια!
Ας δούμε λοιπόν πως θα φτιάξετε και εσείς το απλό αλλά νοστιμότατο, κρητικό συνοδευτικό, με μια μικρή «πινελιά» πρωτοτυπίας που θα εκπλήξει και θα εντυπωσιάσει όσους δοκιμάσουν:
Υλικά για 4 άτομα
40 ελιές θρούμπες κρητικές
16 μικρά κριθαροκούλουρα κρητικά
1 κ. σούπας ελαιόλαδο
2 κ. σούπας γιαούρτι βιολογικό
Αλάτι χοντρό
Πιπέρι φρεσκοκομμένο
Θυμάρι
Εκτέλεση συνταγής
Αρχικά, με αρκετή υπομονή βγάζουμε από τις ελιές τα κουκούτσια και τις βάζουμε όλες μαζί στο μπλέντερ μέχρι να πολτοποιηθούν αλλά να μην γίνουν εντελώς κρέμα!
Έπειτα περνάμε την πάστα ελιάς από το μπλέντερ σε ένα άνετο μεσαίο μπολ, προσθέτουμε το γιαούρτι μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε μέχρι να γίνουν μια ενιαία πάστα.
Τέλος, τοποθετούμε μία κουταλιά της σούπας πάστα ελιάς-γιαουρτιού σε κάθε κριθαροκούλουρο και πασπαλίζουμε από πάνω λίγο ακόμα θυμάρι για την διακόσμηση και φυσικά το μοναδικό άρωμα…
-
ΚΡΉΤΗ23 ώρες πριν
Όταν ο Νίκος Ξυλούρης τραγούδησε την «Ξαστεριά» στο Πολυτεχνείο
-
ΕΛΛΑΔΑ23 ώρες πριν
Εδώ Πολυτεχνείο…
-
Ρέθυμνο2 ημέρες πριν
Ρέθυμνο: Το γλέντι «άναψε» στο ρακοκάζανο και έπεσαν μπαλωθιές
-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ3 ημέρες πριν
Νέα τραγωδία στο Ηράκλειο: Γύρισε από την δουλειά, έκανε ντους και… πέθανε στον καναπέ