ΚΡΉΤΗ
Στο μικροσκόπιο οι αιφνίδιοι θάνατοι στους κάτω των 25 ετών
Το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακρίβειας στην Καρδιολογία και στην Πρόληψη του Νεανικού Αιφνίδιου Θανάτου έχει αυτό ακριβώς το αντικείμενο.
Να μελετήσει από πολλές πλευρές αν υπάρχει κάποιο γενετικό υπόβαθρο, που κρύβεται πίσω απο αυτόν τον αιφνίδιο θάνατο.
Το Εθνικό Δίκτυο που ιδρύθηκε το 2019 και πρόσφατα έλαβε νέα χρηματοδότηση για την επόμενη τριετία, διευθύνεται απο τον καθηγητή καρδιολογίας Παναγιώτη Βάρδα ο οποίος μίλησε στο Ράδιο Κρήτη για την δουλειά που γίνεται πανελλαδικά και αφορά πολλές οικογένειες και στην Κρήτη.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, υπάρχει συνεργασία με επιστήμονες στο ΠΑΓΝΗ και το ΙΤΕ και αυτό που διερευνάται είναι αν ο νέος που χάνει τη ζωή του είχε κάποια γενετική πάθηση .
Αυτό διαπιστώνεται με πολλές εξετάσεις ιατροδικαστικής, αλλά και με γενετικό έλεγχο.
Μεγάλη σημασία έχει το γεγονός ότι το δίκτυο μελετά εις βάθος και τι συμβαίνει με την οικογένειά του, η οποία επίσης ελέγχεται για να διαπιστωθεί αν υπάρχει νόσος που οδηγεί στον αιφνίδιο θάνατο, ώστε να προληφθεί η πιθανότητα να πεθάνουν και άλλοι στο μέλλον, τα αδέλφια ή οι γονείς του.
(ο καθηγητής Καρδιολογίας Παναγιώτης Βάρδας)
Ο κ.Βάρδας τόνισε ότι υπάρχουν και στην Κρήτη αρκετά περιστατικά που έχουν διερευνηθεί και πολλές οικογένειες στο νησί έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις, κάτι που θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.
Η διαπίστωση πάντως είναι ότι στην Κρήτη οι αιφνίδιοι θάνατοι στους κάτω των 25 ετών, δεν είναι περισσότεροι από την υπόλοιπη Ελλάδα.
Πηγή: ekriti
ΣΧΟΛΙΑ
Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.