Τα ιστορικά φρούρια που βρίσκονται στην Κρήτη είναι ιδιαίτερα επιβλητικά και αρκετά ιδιαίτερα από αρχιτεκτονική άποψη και είναι διάσπαρτα σε ολόκληρο το νησί. Στην πλειοψηφία τους είναι Ενετικά διότι κατά την αρχαία εποχή η Κρήτη δεν απειλήθηκε σχεδόν καθόλου από εξωτερικούς εχθρούς ενώ οι συνθήκες άλλαξαν έντονα από την περίοδο της Ρωμαιοκρατίας και έπειτα.
Γράφει ο Αντώνης Τσαλίκης για το Daynight.gr
Η περίοδος Ενετοκρατίας στην Κρήτη που κράτησε κοντά 450 χρόνια, βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στα κολοσσιαία οχυρωματικά έργα που κατασκεύασαν οι Ενετοί κατά την παραμονή τους στο νησί. Για το λόγο αυτό το νησί είναι γεμάτο κυριολεκτικά από στρατιωτικές οχυρώσεις και πολλά φρούρια που στέκουν ακόμη «όρθια» και ελκύουν το ιστορικό ενδιαφέρον χιλιάδων τουριστών κάθε χρόνο.
Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει τα 7 πιο επιβλητικά φρούρια της Κρήτης που άντεξαν στο χρόνο και αποτέλεσαν σημαντικά τμήματα της ιστορίας του νησιού ανά τους αιώνες:
1. Ενετικό Φρούριο «Φορτέτζα» στο Ρέθυμνο
Δίχως αμφιβολία ένα από τα πιο προβεβλημένα αξιοθέατα και σήμα κατατεθέν της πόλης του Ρεθύμνου είναι το βενετσιάνικο κάστρο της Φορτέτζας. Πρόκειται για το Ενετικό κάστρο που δεσπόζει στο λόφο του Παλαιόκαστρο, στην καρδιά της παλιάς πόλης και «φημίζεται» ως το μεγαλύτερο βενετσιάνικο κάστρο που χτίστηκε ποτέ.
Κατά την αρχαιότητα στο λόφο αυτόν ήταν χτισμένη η ακρόπολη της αρχαίας Ρίθυμνας και ο ναός της Άρτεμις, τα οποία δε σώζονται στις μέρες μας.
2. Φρούριο «Καζάρμα» στη Σητεία
Το βενετσιάνικο φρούριο της Σητείας κατασκευάστηκε κατά την διάρκεια του 13ου αιώνα και ήταν το βασικό αμυντικό φρούριο της πόλης μέχρι το μεγάλο σεισμό του 1303 όταν και καταστράφηκε μεγάλο μέρος του. Ως μέρος των οχυρωματικών έργων της Βενετίας δόθηκαν χρήματα για να επισκευαστούν τα τείχη της Σητείας, αλλά οι ζημιές ήταν τέτοιες που οι επισκευές τελικά δεν είχαν αποτέλεσμα.
Όταν η πόλη αργότερα καταλήφθηκε από τους Τούρκους, χτίστηκε οχυρό πάνω στα ερείπια των ενετικών τειχών και αυτό που βλέπει σήμερα ο επισκέπτης είναι κυρίως τα τουρκικά ερείπια. Από το 1966 θεωρείται διατηρητέο μνημείο της Ελλάδας και τα καλοκαίρια πραγματοποιούνται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
3. Φρούριο «Κουλέ» στο Ηράκλειο
Στην είσοδο του λιμανιού του Ηρακλείου, εκεί που τελειώνει ο δυτικός μόλος, δεσπόζει εδώ και αιώνες το ενετικό επιβλητικό φρούριο Κούλες. Κατά την Ενετοκρατία ήταν γνωστό με τα ονόματα Rocca a Mare ή Castello a Mare, δηλαδή φρούριο στη θάλασσα. Η σύγχρονη ονομασία προέρχεται από την τούρκικη ονομασία Su Kulesi (φρούριο του νερού).
Η πρώτη ιστορική αναφορά σχετικά με το φρούριο γίνεται στην β’ Βυζαντινή περίοδο (10ος-13ος) το 1303 όπου αναφέρει την ύπαρξη πύργου με την ονομασία “Castellum Comunis” ο οποίος καταστράφηκε από μεγάλο σεισμό της εποχής. Οι Ενετοί στις αρχές του 16ου αιώνα, όταν κατέλαβαν τη Κρήτη, για τη μεγαλύτερη ασφάλεια του σημαντικού λιμανιού και μέσα στα πλαίσια του γενικότερου επανασχεδιασμού των οχυρώσεων της πόλης κατασκεύασαν το φρούριο όπως περίπου το βλέπουμε στις μέρες μας.
4. Φρούριο «Κουλές» Απτέρας
Το φρούριο Κουλές Απτέρας κατασκευάστηκε απόλυτα για αμυντικούς λόγους αλλά και για τον ευρύτερο έλεγχο της περιοχής όπως συνέβη με πολλά οχυρά που κατασκευάστηκαν από τους Οθωμανούς. Ήθελαν με αυτό τον τρόπο να ελέγχουν την κοιλάδα του Αποκόρωνα η οποία είναι ένα σημαντικό και γνωστό πέρασμα προς τα Χανιά.
Αν βρεθείς εκεί θα σε εντυπωσιάσει σίγουρα το πόσο επιβλητικό είναι το κτήριο και πόσο ογκώδης και προσεγμένη κατασκευή από αρχιτεκτονική άποψη. Μια κατασκευή του 1866 που διατηρείται σε πάρα πολύ κατάσταση ακόμη και σήμερα.
5. Φρούριο «Φραγκοκάστελο» στα Νότια Χανιά
Το διάσημο Φραγκοκάστελλο είναι ενετικό μεσαιωνικό κάστρο που βρίσκεται στη νότια ακτή της Κρήτης, περίπου 12 χιλιόμετρα ανατολικά της Χώρας Σφακίων, εντός του νομού Χανίων.
Αποτελεί ένα από τα πιο ξακουστά κάστρα της Ελλάδος κυρίως εξαιτίας του φαινομένου που είναι γνωστό ως «Δροσουλίτες» που παρατηρείται στον κάμπο γύρω από το κάστρο, κάποιες χρονιές στα τέλη της άνοιξης.
6. Φρούριο της Γραμβούσας στο ανατολικό άκρο της Κρήτης
Το κάστρο ξεκίνησε να χτίζεται το 1584 από τους Βενετούς, στο πλαίσιο ευρύτερης οικοδόμησης φρουρίων στην Κρήτη, για να αντιμετωπίσουν την διαφαινόμενη επεκτατικότητα των Τουρκικών δυνάμεων στην περιοχή της Κρήτης και γενικότερα της Μεσογείου Θάλασσας.
Με το πέρασμα των χρόνων κατακτήθηκε από τους Τούρκους. Απελευθερώθηκε μετά από χρόνια, καταλήφθηκε από τους Άγγλους και τους Γάλλους, και ξαναδόθηκε στα χέρια των Τούρκων. Τους καλοκαιρινούς μήνες, καθημερινά από το λιμάνι Καβονησίου της Κισσάμου διεξάγονται κρουαζιέρες για Γραμβούσα και Μπάλο.
7. Φρούριο «Φιρκά» στην πόλη των Χανίων
Το φρούριο Φιρκάς είναι οχυρωματικό χτίσμα του 1629 και προστάτευε την είσοδο του ενετικού λιμανιού από τους επιδρομείς. Φιρκάς σημαίνει στρατιωτική μονάδα και εδώ ήταν οι στρατώνες του τούρκικου στρατού στα Χανιά. Στο φρούριο του Φιρκά γιορτάστηκε πανηγυρικά η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα το έτος 1913.
Η τούρκικη σημαία κατέβηκε από τον ιστό για πάντα και στη θέση της ανέβηκε η γαλανόλευκη σημαία της Ελλάδας, που κυματίζει από τότε περήφανα. Η θέα από το κάστρο του Φιρκά προς το ενετικό λιμάνι είναι πανοραμική και από εδώ θα έχετε την ευκαιρία να βγάλετε ίσως τις πιο όμορφες φωτογραφίες.
-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ1 ημέρα πριν
Βαρύ πένθος στο Ηράκλειο για τον 29χρονο Ηράκλειτο που «έσβησε» ξαφνικά ενώ οδηγούσε
-
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ3 ημέρες πριν
Πώς θα είναι ο κόσμος το 2054 σύμφωνα με το AI;
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ2 ημέρες πριν
Πέθανε ο γνωστός ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας
-
Ρέθυμνο3 ημέρες πριν
Γιατί η πόλη του Ρεθύμνου έχει γεμίσει με δεκάδες μικρά καφέ;