Διαφήμιση

ΚΡΉΤΗ

Αυτός είναι ο ψευδοχάρτης για τις τουρκικές έρευνες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις



Kλιμακώνει τις προκλήσεις της η Αγκυρα, καθώς, όπως αποκάλυψε χθες ο «Ε.Τ.», η τουρκική εταιρία πετρελαίου κατέθεσε αίτηση προς τις αρχές ενέργειας ζητώντας να ξεκινήσει έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές πλησίον σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κρήτη.

Ο «Ελεύθερος Τύπος» αποκαλύπτει σήμερα τις ακριβείς περιοχές που περιλαμβάνει η πρόταση και οι οποίες παραβιάζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Με το διαφορετικό χρώμα είναι η επέκταση των θαλάσσιων οικοπέδων έκταση 116.745 εκταρίων στα οποία ζητά να βάλει γεωτρύπανα η Τουρκία παραβιάζοντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Γι’ αυτά τα σημεία η Αγκυρα υποστηρίζει πως βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας της και η Τουρκική Εταιρεία Ερευνών Πετρελαίου (ΤPAO) ζητά να πραγματοποιήσει έρευνες πετρελαίου.

Ο οριστικός χάρτης θα δημοσιευτεί όταν δοθούν οι άδειες, ωστόσο οι περιοχές που προκύπτουν από τα στοιχεία των οικοπέδων είναι σαφή.

Συγκεκριμένα η ΤΡΑΟ ζητά άδεια για επιπλέον έρευνες για πετρέλαιο σε 7 περιοχές της Μεσογείου «έξω από τα τουρκικά χωρικά ύδατα», όπως αναφέρει η εφημερίδα της κυβερνήσεως της Τουρκίας. Χαρακτηριστικά γίνεται αναφορά πως «ανακοινώνεται πως η Τουρκική Εταιρεία Ερευνών Πετρελαίου (TPAO) κατέθεσε αίτηση για έρευνες στις περιοχές που ήδη κατέχει και βρίσκονται στη Μεσόγειο εκτός τουρκικών χωρικών υδάτων και ζητάει επιπλέον έκταση ερευνών εντός των περιοχών έκτασης 116.745 εκταρίων για το σημείο, AR/TPO/KD/O20,O21,P20,P21 (σ.σ. εκτείνεται δυτικότερα του οικοπέδου, βορειοανατολικά της Ρόδου μέχρι του ορίου 6 ν.μ. από τα ελληνικά χωρικά ύδατα), και επιπλέον έκταση ερευνών 193.522 εκταρίων στην περιοχή AR/TPO/KD/R20,R21,S20,S21 (σ.σ. εκτείνεται δυτικότερα του οικοπέδου, ανατολικά της Ρόδου σε απόσταση πάλι 6 ν.μ. από τα ελληνικά χωρικά ύδατα).

Επιπλέον η TPAO καταθέτει αιτήματα για να λάβει άδειες ερευνών πετρελαίου στις περιoχές R18, R19, S18, S19 (σ.σ. ανατολικά της Καρπάθου μέχρι 6 ν.μ. από τα ελληνικά χωρικά ύδατα), S16, S17 (σ.σ. περιοχή ανάμεσα στην Κάρπαθο και Κρήτη μέχρι τα 6 ν.μ. από τα ελληνικά χωρικά ύδατα), T18, T19, U18, U19 (σε απόσταση 6 ν.μ. από τα ελληνικά χωρικά ύδατα), T16, T17, U16, U17 (ανατολικά της Κρήτης) και V18, V19.

 

Αμφισβήτηση

Το σημαντικό σημείο αυτών των κινήσεων της Αγκυρας είναι πως αφορούν σε περιοχές που βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από την ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη των 6 ναυτικών μιλίων. Ουσιαστικά η Τουρκία δεν αναγνωρίζει οποιαδήποτε επήρεια των ελληνικών νησιών σε υφαλοκρηπίδα. Δηλαδή επιμένει στη θέση που διατύπωσε στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ότι δηλαδή τα ελληνικά νησιά δεν δικαιούνται θαλασσίων ζωνών πέραν των χωρικών υδάτων που σήμερα έχουν.

Η αρχική αίτηση για τις άδειες πραγματοποιήθηκε στις 21 Απριλίου και δημοσιεύθηκε στην τουρκική εφημερίδα της κυβερνήσεως το περασμένο Σάββατο 30 Μαΐου.

Πρόκειται ουσιαστικά για επτά αιτήσεις που εμπίπτουν τόσο εντός των ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας όπως αυτά κατατέθηκαν στη βάση συντεταγμένων από τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Τουρκίας στον ΟΗΕ Φεριντούν Σινιρλίογλου με επιστολή του στις 18 Μαρτίου 2020. Οπως και εντός ενός κομματιού της περιοχής του Μνημονίου Οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών Αγκυρας – Τρίπολης του Νοεμβρίου 2019.

 

Προαναγγελία

Το ζήτημα είναι ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της Τουρκίας και πόσο σύντομα η Γενική Γραμματεία Ορυκτών και Πετρελαίων θα παραχωρήσει άδειες για έρευνες στα συγκεκριμένα οικόπεδα και αν η Τουρκία θα στείλει αρχικά σεισμογραφικό σκάφος όπως και γεωτρύπανο στην περιοχή αυτή.

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ σε δηλώσεις του στην τελετή όπου ξεκίνησε το ταξίδι του το γεωτρύπανο Φατίχ είχε αναφερθεί πως «θα γίνει η ανάρτηση των στοιχείων για έρευνες και σε 3-4 μήνες θα μπορούν να ξεκινήσουν πρώτα σεισμικές έρευνες στη Μεσόγειο. Ανάλογα τα δεδομένα θα μπορούν να γίνουν και γεωτρήσεις», είχε τονίσει. Ο Ντονμέζ είχε αποκαλύψει πως το γεωτρύπανο «Κανουνί», το οποίο απέκτησε πριν από λίγους μήνες η Τουρκία, επισκευάζεται σε ναυπηγεία, θα πραγματοποιήσει το πρώτο του ταξίδι στη Μεσόγειο. Ωστόσο δεν είχε αναφερθεί σε ποια σημεία θα πραγματοποιήσει τις γεωτρήσεις.

 

Δηλώσεις – λάδι στη φωτιά

Ο Τούρκος υπουργός είχε αναφερθεί και στο ψευτομνημόνιο που έχει υπογράψει με τη Λιβύη και είχε τονίσει πως με τη συμφωνία αυτή η Τουρκία «χάλασε τα παιχνίδια άλλων χωρών» και είχε ανακοινώσει πως θα συνεχιστεί η συνεργασία με την κυβέρνηση της Τρίπολης στο ζήτημα των ερευνών και εξορύξεων.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν έδωσε το στίγμα των τουρκικών κινήσεων. Σε συνέντευξή του σε τηλεοπτική εκπομπή ο ίδιος τόνισε πως «και στην ανατολική Μεσόγειο και στη δυτική Μεσόγειο οποιοδήποτε παιχνίδι και να στήσετε και αφήσετε την Τουρκία εκτός, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να έχει διάρκεια αυτό αλλά ούτε πιθανότητα να πετύχει. Eμείς στο σημείο ερευνών και γεωτρήσεων βρισκόμαστε σε καλό σημείο. Οπως κάνουμε έρευνες και γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο έτσι μας ήρθε και η κυβέρνηση της Λιβύης με τέτοια πρόταση».

 

Στο ΥΠΕΞ για εξηγήσεις κλήθηκε ο Τούρκος πρέσβης

Σφοδρή ήταν η αντίδραση της Αθήνας και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στις νέες προκλήσεις της Αγκυρας σχετικά με τη διενέργεια ερευνών πετρελαίου σε περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Συγκεκριμένα, η ελληνική πλευρά προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας ενώ κλήθηκε και ο Τούρκος πρέσβης για εξηγήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών.

Η Αθήνα παρακολουθεί με ψυχραιμία αλλά και με επαγρύπνηση τις εξελίξεις καθώς γίνονται διαβουλεύσεις και σε ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο ενώ εντάσσουν την κλιμάκωση των επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας στην πολιτική αδυναμία του Ερντογάν και στην προσπάθειά του να στρέψει αλλού την επικαιρότητα από τα δικά του εσωτερικά προβλήματα.

Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα, τόνισε ο Ν. Δένδιας σχετικά με τις αιτήσεις για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης προς την κρατική εταιρία πετρελαίων της Τουρκίας ΤΡΑΟ, για περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Οι αιτήσεις αυτές που δημοσιεύθηκαν στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως εντάσσονται «στο πλαίσιο σειράς ενεργειών με τις οποίες η Τουρκία αποπειράται βήμα  βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας», σημείωσε ο ΥπΕξ, για να προσθέσει ωστόσο ότι «αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο τη Θάλασσας».

«Αποτελεί παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού μνημονίου», είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Δένδιας για την τουρκική αυτή ενέργεια.

«Να είμαστε σαφείς. Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και για τις συνέπειες της τουρκικής παραβατικότητας είναι δεδομένες. Εχουν γνωστοποιηθεί προς την Τουρκία επανειλημμένα. Η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει».

 

Κλιμάκωση

Η πρόθεση της Τουρκίας για έρευνες στα 6 μίλια κοντά στη Ρόδο, την Κάρπαθο και την Κρήτη «είναι σαφώς μια κλιμάκωση», τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη, σημειώνοντας πως τις τελευταίες μέρες «υπάρχει μια στροφή του Ερντογάν προς τη Δύση και προς τους Αμερικανούς και προς τους Ευρωπαίους», ωστόσο «αυτή τη στιγμή η Δύση θα του πει ξεκάθαρα του Ερντογάν ότι αλά καρτ Δύση δεν υπάρχει».

Μιλώντας στον Θέμα 104,6, η κ. Μπακογιάννη σημείωσε ότι υπάρχει σύγκλιση απόψεων όλων των δυτικών δυνάμεων στην παρούσα συγκυρία. «Η αίσθησή μου είναι ότι ρίχνει (σ.σ.: ο Ερντογάν) τα διαπραγματευτικά χαρτιά πάνω στο τραπέζι», σημείωσε η πρώην υπουργός Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας ως «κεκτημένο πλέον» την ευρωπαϊκή στήριξη απέναντι στην Ελλάδα σε μια βεντάλια ζητημάτων, όπως η οικονομία και η φύλαξη των συνόρων.

Η «κίνηση του Ερντογάν είναι καθαρά πολιτική και ξέρει ότι αυτή η κίνηση δεν θα προκαλέσει ελληνοτουρκική κρίση, αλλά ευρωτουρκική κρίση», σημείωσε η κ. Μπακογιάννη, τονίζοντας πως «όποιος δεν ανησυχεί είναι αφελής».

«Η Ελλάδα πρέπει να κάνει μια τεράστια διπλωματική κινητοποίηση ενημερώνοντας φίλους και εταίρους», ανέφερε η πρώην υπουργός, τασσόμενη υπέρ μιας «συνολικής συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας», η οποία θα αφορά στην οικονομία, το μεταναστευτικό, θέματα σεβασμού των συνόρων και Διεθνούς Δικαίου.

«Οι Τούρκοι ξέρουν πολύ καλά, ιδιαίτερα μετά τον Εβρο, ότι η πολιτική αυτή γύρισε μπούμερανγκ», επισήμανε η κ. Μπακογιάννη, ενώ εμφανίστηκε αρνητική στο ενδεχόμενο σύγκλησης Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

[gs-fb-comments]
Exit mobile version