ΚΡΉΤΗ
Υπό διάλυση το ΕΣΥ στην Κρήτη
Εκρηκτικό είναι το κλίμα στα νοσοκομεία της Κρήτης, με τους γιατρούς εν μέσω θέρους να φτάνουν στα όριά τους και να οδηγούνται πλέον σε νομικές ενέργειες με εξώδικα και προσφυγές στις Εισαγγελίες του νησιού προκειμένου να προστατέψουν τους ασθενείς τους. Σε κάποιες περιπτώσεις οι γιατροί επιλέγουν την ύστατη λύση της παραίτησης καταγγέλλοντας την αδιαφορία από την πλευρά της κυβέρνησης και των υγειονομικών αρχών του νησιού.
Την προηγούμενη εβδομάδα τέσσερις χειρουργοί του Νοσοκομείου Χανίων υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους μετά την απόφαση της διοίκησης να τους αναθέσει εφημερίες στο Τμήμα Επειγόντων του νοσοκομείου σε συνδυασμό με τα τακτικά χειρουργεία αλλά και με την ευθύνη της Χειρουργικής Κλινικής. Οι χειρουργοί Μιλτιάδης Καστανάκης, Νίκος Κατσούγκρης, Νίκος Τσιμινικάκης και Αλέξανδρος Παπαδομιχελάκης τόνισαν πως στη Χειρουργική Κλινική με βάση τα ιατρικά πρωτόκολλα θα πρέπει να εφημερεύουν τέσσερις χειρουργοί και πως με το να μεταφέρονται οι δύο καθημερινά στα Επείγοντα ουσιαστικά μεταφέρεται στη χειρουργική μέρος του βάρους του μόνιμα υποστελεχωμένου ΤΕΠ. Αν οι παραιτήσεις των γιατρών οριστικοποιηθούν, τότε διακυβεύεται η ομαλή διεξαγωγή των χειρουργείων, για τα οποία ήδη υπάρχει τεράστιος χρόνος αναμονής στις σχετικές λίστες.
Δραματική είναι η κατάσταση στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, με τους εργαζόμενους να αναγκάζονται να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη καθώς πλέον η κλινική υπολειτουργεί με έναν μόνο γιατρό και αυτόν μεταφερόμενο από το Ηράκλειο.
Οπως τονίζει στην αναφορά της προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ρεθύμνου η τοπική ένωση γιατρών ΕΣΥ «αυτοί που ευθύνονται για την αρνητική και επικίνδυνη για την υγεία των ασθενών κατάσταση, επινόησαν να καλύψουν τα κενά με μετακινούμενους γιατρούς από τα γειτονικά νοσοκομεία. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δεν έχει σχέση με την ασφαλή λειτουργία της κλινικής και τούτο διότι ο μετακινούμενος δεν γνωρίζει την κατάσταση των ασθενών, διότι δεν είναι καθημερινά γιατρός της κλινικής. Ο ρόλος του είναι στην ουσία “σκοπού σε φυλάκιο’’, έτσι ώστε αν συμβεί κάτι να βάλει τις φωνές, μόνο που στην περίπτωσή μας δεν υπάρχει “στράτευμα’’ να σπεύσει να σώσει τον ασθενή από τον κίνδυνο. Δεν υπάρχει γιατρός με τη γενική εποπτεία της κλινικής και λειτουργεί ακόμα και τις εργάσιμες πρωινές ώρες με συνθήκες εφημερίας από γιατρό που είναι εκεί για ό,τι προκύψει και όχι για να ασχοληθεί με τη διερεύνηση και παρακολούθηση των ασθενών».
Η Ενωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου τονίζει προς την Εισαγγελία πως τελείται το αδίκημα της έκθεσης σε κίνδυνο, αλλά και της παράβασης των κανόνων λειτουργίας μιας κλινικής με δράστες τον διοικητή του νοσοκομείου και τον διοικητή της 7ης ΥΠΕ.
Για να καλυφθούν τα τεράστια κενά στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου επιτάχθηκαν οι παθολόγοι από το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, προκαλώντας και εκεί τεράστιες αντιδράσεις καθώς δημιουργείται πρόβλημα στις δύο Παθολογικές Κλινικές, ειδικά εν μέσω τουριστικής περιόδου κατά την οποία δέχονται μεγάλο φόρτο περιστατικών. Συνολικά 11 γιατροί της Α’ και της Β’ Παθολογικής Κλινικής του «Βενιζέλειου» προχώρησαν σε εξώδικες δηλώσεις προς την Υγειονομική Περιφέρεια και το υπουργείο Υγείας τις οποίες κοινοποιούν και στις Εισαγγελίες Ηρακλείου και Ρεθύμνου.
Οι γιατροί τονίζουν πως είναι απαράδεκτο η περίθαλψη των ασθενών στο Ρέθυμνο να γίνεται με μετακινούμενους γιατρούς, βάζοντας σε κίνδυνο και τη λειτουργία του «Βενιζέλειου», ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι γιατροί που έλαβαν «εντέλλεσθε» για να μετακινηθούν σε άλλον νομό είναι μητέρες με ανήλικα παιδιά ή μητέρα μονογονεϊκής οικογένειας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την καθημερινότητά τους.
Κυρίως όμως, όπως τονίζεται στα εξώδικα, η πρακτική των μετακινούμενων γιατρών είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τους ασθενείς αλλά και για τους ίδιους τους γιατρούς: «Είναι καταφανής η επικινδυνότητα τόσο για τους ασθενείς που δέχονται “ασυνεχή” ιατρική φροντίδα (από διαφορετικούς κάθε ημέρα μετακινούμενους ιατρούς που δεν γνωρίζουν με ακρίβεια και βάθος τις ιατρικές λεπτομέρειες κάθε περίπτωσης ασθενούς που απευθύνεται στο Γ. Ν. Ρεθύμνου, και δη στη συγκεκριμένη κλινική) όσο και για τους εφημερεύοντες ιατρούς, οι οποίοι διακινδυνεύουν με αυξημένη πιθανότητα να διαπράξουν ιατρικό λάθος, καθότι δεν υπάρχει ένας σταθερός μόνιμος ιατρός να διαδραματίζει ρόλο συντονίζοντος ιατρού» αναφέρεται μεταξύ άλλων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη κάποιοι γιατροί και στο «Βενιζέλειο» έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να υποβάλουν παραίτηση ενώ την επικινδυνότητα της κατάστασης έχει τονίσει με ανακοίνωσή του και το Επιστημονικό Συμβούλιο του νοσοκομείου αναφέροντας πως «η μετακίνηση ιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο της Κρήτης δεν αποτελεί τη λύση του προβλήματος, αντιθέτως ναρκοθετεί το σύστημα και επιδεινώνει τα προβλήματα των τμημάτων τους».
Τέλος, για πρωτόγνωρη κατάσταση στη δημόσια Υγεία στην Κρήτη κάνουν λόγο με κοινή ανακοίνωσή τους οι Ιατρικοί Σύλλογοι των τεσσάρων νομών του νησιού προειδοποιώντας για δραματικές συνέπειες αν δεν βρεθεί άμεσα λύση. Εκτός από τα προαναφερόμενα προβλήματα σε Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο οι Ιατρικοί Σύλλογοι αναφέρουν και τις μεγάλες ελλείψεις ιατρών σε κομβικές ειδικότητες στα Νοσοκομεία Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρας και καλούν όλους τους αρμοδίους (διοίκηση ΥΠΕ, διοικητές νοσοκομείων αλλά και το υπουργείο Υγείας) να λάβουν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα
Πηγή: efsyn
ΣΧΟΛΙΑ
Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.