ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Γαμοπίλαφο: Έτσι φτιάχνεται το καλύτερο πιάτο της Κρήτης!
Υπάρχουν μερικά φαγητά που συνδέονται τόσο πολύ με έναν τόπο που σχεδόν καταλήγουν να αποτελούν ένα είδος ταυτότητας.
Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει το Γαμοπίλαφο, το παραδοσιακό πιάτο της Κρήτης που σερβίρεται κυρίως σε γάμους, αρραβώνες και βαφτίσια.
Με λίγα λόγια, όπου γλέντι και χαρά το Γαμοπίλαφο πρώτο! Για πάμε να δούμε μαζί τα βήματα της συνταγής:
Υλικά
2 κιλά γίδα
1 μικρό κοκκοράκι ελευθέρας βοσκής κομμένο στα δύο
1 κρεμμύδι
2 καρότα
1 φύλλο δάφνης
λίγο θυμάρι
ρύζι Καρολίνα
χυμό 1,5 λεμονιού 200-300 γρ. στακοβούτυρο αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση
1. Βάζουμε τα κρέατα ολόκληρα, το κρεμμύδι, τα καρότα και το φύλλο δάφνης να σιγοβράζουν και 3-4 ώρες.
2. Όταν είναι έτοιμα (ελέγχουμε κατά διαστήματα και, αν χρειάζεται, προσθέτουμε νερό), τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα, πετάμε τα καρότα και το κρεμμύδι και κρατάμε το ζωμό για το γαμοπίλαφο.
3. Στη συνέχεια σουρώνουμε το ζωμό (αν είναι πολύ λιπαρός, τον αραιώνουμε με λίγο νεράκι) και το βάζουμε να βράσει μαζί με το ρύζι σε δυνατή φωτιά, προσθέτοντας αλάτι και το χυμό λεμονιού 5-8 λεπτά περίπου. Για μια κούπα ρύζι, χρειαζόμαστε τρεις κούπες ζωμό κρέατος.
-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ2 ημέρες πριν
Βαρύ πένθος στο Ηράκλειο για τον 29χρονο Ηράκλειτο που «έσβησε» ξαφνικά ενώ οδηγούσε
-
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ3 ημέρες πριν
Πώς θα είναι ο κόσμος το 2054 σύμφωνα με το AI;
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ2 ημέρες πριν
Πέθανε ο γνωστός ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας
-
GOOD NEWS2 ημέρες πριν
Ο γαϊδαράκος από την Κρήτη έφτασε στην κυρά Ρηνιώ στην ακριτική Κίναρο!