ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Γαμοπίλαφο: Έτσι φτιάχνεται το καλύτερο πιάτο της Κρήτης!
Υπάρχουν μερικά φαγητά που συνδέονται τόσο πολύ με έναν τόπο που σχεδόν καταλήγουν να αποτελούν ένα είδος ταυτότητας.
Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει το Γαμοπίλαφο, το παραδοσιακό πιάτο της Κρήτης που σερβίρεται κυρίως σε γάμους, αρραβώνες και βαφτίσια.
Με λίγα λόγια, όπου γλέντι και χαρά το Γαμοπίλαφο πρώτο! Για πάμε να δούμε μαζί τα βήματα της συνταγής:
Υλικά
2 κιλά γίδα
1 μικρό κοκκοράκι ελευθέρας βοσκής κομμένο στα δύο
1 κρεμμύδι
2 καρότα
1 φύλλο δάφνης
λίγο θυμάρι
ρύζι Καρολίνα
χυμό 1,5 λεμονιού 200-300 γρ. στακοβούτυρο αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση
1. Βάζουμε τα κρέατα ολόκληρα, το κρεμμύδι, τα καρότα και το φύλλο δάφνης να σιγοβράζουν και 3-4 ώρες.
2. Όταν είναι έτοιμα (ελέγχουμε κατά διαστήματα και, αν χρειάζεται, προσθέτουμε νερό), τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα, πετάμε τα καρότα και το κρεμμύδι και κρατάμε το ζωμό για το γαμοπίλαφο.
3. Στη συνέχεια σουρώνουμε το ζωμό (αν είναι πολύ λιπαρός, τον αραιώνουμε με λίγο νεράκι) και το βάζουμε να βράσει μαζί με το ρύζι σε δυνατή φωτιά, προσθέτοντας αλάτι και το χυμό λεμονιού 5-8 λεπτά περίπου. Για μια κούπα ρύζι, χρειαζόμαστε τρεις κούπες ζωμό κρέατος.
ΣΧΟΛΙΑ
Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.