ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Η Συνταγή της Ημέρας: Μαγειρεύοντας χοχλιούς γιαχνί όπως στο Άγιος Όρος
Για όσους γνωρίζουν, η μαγειρική στο Άγιο Όρος είναι μια ιεροτελεστία που παρά την απλότητα της κυριολεκτικά απογειώνει τις αισθήσεις. Τα συστατικά είναι άμεσα συνδεδεμένα με την ελληνική γη και η ποικιλία των συνταγών τεράστια. Μία εξ΄ αυτών που κέρδισε την προσοχή και την όρεξη μας για μαγείρεμα, είναι οι νηστίσιμοι χοχλιοί γιαχνί όπως τους παρουσιάζει στο βιβλίο του ο μοναχός Επιφάνειος…
Εκτέλεση:
Καθαρίστε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα. Ψιλοκόψτε τα και σοτάρετε τα ελαφρώς με το λάδι μέσα στην κατσαρόλα, σε σιγανή φωτιά. Βάλτε κατόπιν στην κατσαρόλα τα σαλιγκάρια, προσθέστε λίγο νερό και αφήστε τα να βράσουν για μισή ώρα. Ρίξτε στη συνέχεια το κρασί, τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά, όπως και τον πελτέ, λιωμένο, αραιωμένο και αφήστε τα να βράσουν όλα μαζί σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας κάπου κάπου.
Μετά σαράντα πέντε λεπτά χαμηλώστε στο ελάχιστο τη φωτιά και κρατήστε την κατσαρόλα σε αυτή τη θερμοκρασια. Επειδή όμως θα έχουνε σωθεί ήδη τα ζουμιά του φαγητού σας, μην ξεχνάτε να το ανακατεύετε συνεχώς. Αυτή η διαδικασία πρέπει να κρατήσει είκοσι έως τριάντα λεπτά, και τότε θα διαπιστώσετε πως έχουν λιώσει σχεδόν τα κρεμμύδια και έχουν γίνει μια παχύρρευστη σάλτσα μόνο με το λάδι, άλλωστε η μοσχοβολια τους θα σας τρυπήσει τη μύτη, όπως αναφέρει και ο μοναχός Επιφάνειος. Το φαγάκι σας σε αυτή τη φάση θα είναι έτοιμο.
Υλικά: ( για 8-10 μερίδες)
80 έως 100 σαλιγκάρια
10 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
5 σκελίδες σκόρδο
4 ή 5 φύλλα δάφνης
αλάτι
μαυροπίπερο σε κόκκους
Πιπερι κόκκινο
λίγο κύμινο
5-6 γαρύφαλλα (μπαχαρικό)
2 κανελόξυλα
λάδι 300 γραμμάρια
250 γραμμάρια κρασί μαύρο
2 κουταλιές πελτές
Πηγή www.mothersblog.gr
-
ΚΡΉΤΗ23 ώρες πριν
Όταν ο Νίκος Ξυλούρης τραγούδησε την «Ξαστεριά» στο Πολυτεχνείο
-
ΕΛΛΑΔΑ23 ώρες πριν
Εδώ Πολυτεχνείο…
-
Ρέθυμνο2 ημέρες πριν
Ρέθυμνο: Το γλέντι «άναψε» στο ρακοκάζανο και έπεσαν μπαλωθιές
-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ3 ημέρες πριν
Νέα τραγωδία στο Ηράκλειο: Γύρισε από την δουλειά, έκανε ντους και… πέθανε στον καναπέ