Διαφήμιση

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κρητική συνταγή: Σφακιανές Πίτες για να γλείφετε τα δάχτυλα σας!

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις



Κάτι ανάμεσα σε επιδόρπιο ή κολατσιό, οι σφακιανόπιτες, είναι από τις πιο γνωστες πίτες της Κρήτης και συγκεκριμένα από τα Σφακιά!

Γεμιστές με Κρητική φρέσκια μυζήθρα η νοστιμιά τους είναι απερίγραπτη, για να απολαύσετε τις περίτεχνες σφακιανές πίτες ως επιδόρπιο περιχύστε τις με μέλι, ενώ σαν κολατσιό μπορείτε να κάνετε διάφορους συνδιασμούς ή να τις απολαύσετε την σκέτες!

Υλικά

  • 500 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 500 gr. φρέσκια μυζήθρα Κρητική
  • 50 ml. ρακή
  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 270 ml. νερό

Οδηγίες

Επιλέγουμε μια ξινομυζήθρα Χανίων, μια φρέσκια γλυκιά μυζήθρα Κρήτης ή ένα Κρητικό ανθότυρο.
Αν το τυρί που θα χρησιμοποιήσουμε έχει υγρά, θα βάλουμε το τυρί σε τρυπητό και θα το πατήσουμε μέχρι να “στεγνώσει”.
Κατόπιν χωρίζουμε το τυρί σε 10 κομμάτια των 50 gr.
Πιέζουμε το κάθε κομμάτι ώστε να γίνει μια συμπαγής μπάλα.
Σε ένα μπωλ βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακούβα.
Προσθέτουμε το αλάτι, το ελαιόλαδο και την ρακή.
Ανακατεύουμε ελαφρά και προσθέτουμε το νερό.
Ζυμώνουμε καλά μέχρι να πάρουμε μια μαλακή εύπλαστη ζύμη, που δεν θα κολλάει στα χέρια.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον νερό ή αλεύρι.
Ζυγίζουμε την ζύμη και την χωρίζουμε σε 10 ισόποσα κομμάτια, τα οποία πλάθουμε σε μπαλάκια.
Σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα για να μην στεγνώσουν.
Ξεκινάμε να φτιάχνουμε τις πίτες ως εξής:
Παίρνουμε μια μπάλα ζύμης και με την βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε ένα στρογγυλό φύλλο περίπου 5-6 εκατοστών.
Μέσα σ’ αυτό το φύλλο ζύμης που ανοίξαμε, βάζουμε μια μπάλα τυριού.
Κλείνουμε το τυρί, μέσα στην ζύμη, πιέζοντας τις άκρες, έτσι ώστε να μην ανοίξει.
Πιέζουμε καλά και δίνουμε σχήμα μπάλας στην ζύμη.
Ακολουθούμε αυτή την διαδικασία μέχρι να φτιάξουμε όλη την ζύμη. Σκεπάζουμε και πάλι τις ζύμες με νωπή πετσέτα.
Πασπαλίζουμε ελαφρά τον πάγκο με αλεύρι.
Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης και με τον πλάστη, ανοίγουμε την ζύμη περίπου 10 εκατοστά, σε λεπτό φύλλο.
Η επιτυχία της σφακιανής πίτας έγκειται στο πόσο λεπτό θα ανοίξουμε το ζυμάρι για την πίτας!
Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι να κάψει πάρα πολύ καλά.
Αλείφουμε με πινέλο την επιφάνειά του τηγανιού με ελαιόλαδο, αυτό το κάνουμε κάθε φορά που ψήνουμε μια πίτα.
Ψήνουμε την πίτα πολύ καλά και από τις 2 πλεύρες, μέχρι να ροδίσει.
Μέχρι να ψηθεί η μια πίτα, ετοιμάζουμε την επόμενη.
Αραδιάζουμε την μια πίτα επάνω στην άλλη χωρίζοντάς τις με αντικολλητικό χαρτί.
Σερβίρουμε τις σφακιανές πίτες σαν επιδόρπιο με άφθονο μέλι και άν θέλουμε πασπαλίζουμε με σουσάμι!
Οι νοστιμότερες πίτες!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

[gs-fb-comments]
Exit mobile version