ΥΓΕΙΑ
Όσοι πέρασαν Covid-19 είναι πιο ευάλωτοι σε χρόνια εκφυλιστική νόσο
Η COVID-19 πυροδοτεί την ίδια φλεγμονώδη απόκριση στον εγκέφαλο με τη νόσο του Πάρκινσον, σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ.
«Μελετήσαμε την επίδραση του ιού στα ανοσοκύτταρα του εγκεφάλου, τα μικρογλοία, τα οποία αποτελούν “κλειδιά” για την εξέλιξη νευροεκφυλιστικών νόσων του εγκεφάλου όπως η νόσος του Πάρκινσον και η νόσος Αλτσχάιμερ» ανέφερε ο Τρεντ Γούντραφ, καθηγητής της Σχολής Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ και ένας εκ των δύο επικεφαλής της μελέτης.
Ο ίδιος και οι συνεργάτες του καλλιέργησαν ανθρώπινα μικρογλοία στο εργαστήριο και τα μόλυναν με τον ιό SARS-CoV-2. «Ανακαλύψαμε ότι τα κύτταρα “θύμωσαν”, ενεργοποιώντας το ίδιο μονοπάτι το οποίο ενεργοποιούν οι πρωτεΐνες της νόσου Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ, το μονοπάτι των φλεγμονωδών σωματίων».
Ο έτερος επικεφαλής της μελέτης Δρ. Αλμπορνόζ Μπαλμασέντα, σημείωσε ότι η πυροδότηση του μονοπατιού των φλεγμονωδών σωματίων ανάβει «φωτιά» στον εγκέφαλο, η οποία καταστρέφει σταδιακά τους νευρώνες.
«Είναι ένα είδος “σιωπηλού δολοφόνου”, καθώς δεν εκδηλώνονται συμπτώματα για πολλά χρόνια» είπε ο ερευνητής και πρόσθεσε ότι ίσως αυτό εξηγεί το γιατί ορισμένα άτομα που νόσησαν με COVID-19 είναι πιο ευάλωτα στην εμφάνιση νευρολογικών συμπτωμάτων παρόμοιων με αυτών της νόσου του Πάρκινσον.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η πρωτεΐνη-ακίδα του SARS-CoV-2 ήταν αρκετή για να ξεκινήσει τη νευροεκφυλιστική διαδικασία, η οποία στη συνέχεια εντεινόταν όταν υπήρχαν ήδη πρωτεΐνες στον εγκέφαλο που συνδέονταν με τη νόσο Πάρκινσον.
«Αν λοιπόν κάποιος έχει ήδη προδιάθεση για Πάρκινσον, το να νοσήσει με COVID-19 είναι σαν να ρίχνει περισσότερο “λάδι στη φωτιά” του εγκεφάλου» είπε ο καθηγητής Γούντραφ. «Το ίδιο ισχύει και σε ό,τι αφορά την προδιάθεση για Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας που έχουν συνδεθεί με τα φλεγμονώδη σωμάτια».
Πιθανή θεραπεία
Η μελέτη κατέληξε και σε αισιόδοξα συμπεράσματα, καθώς προέκυψε μια πιθανή θεραπεία. Οι ερευνητές χορήγησαν σε ποντίκια αναστολείς που αναπτύχθηκαν στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ οι οποίοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε κλινικές δοκιμές σε ασθενείς με Πάρκινσον.
«Είδαμε ότι τα φάρμακα μπλόκαραν επιτυχώς το μονοπάτι της φλεγμονής που είχε ενεργοποιηθεί από την COVID-19, με αποτέλεσμα να “σβήσει η φωτιά” στον εγκέφαλο» υπογράμμισε ο δρ Αλμπορνόζ Μπαλμασέντα.
«Το φάρμακο μείωσε τη φλεγμονή τόσο σε μολυσμένα με COVID-19 ποντίκια όσο και σε ανθρώπινα μικρογλοία, μαρτυρώντας ότι μπορούμε να έχουμε μια πιθανή θεραπευτική προσέγγιση για την πρόληψη της εκφύλισης των νευρώνων στο μέλλον».
Σύμφωνα με τον καθηγητή Γούντραφ παρότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες, πιθανότατα εντοπίστηκε μια νέα προσέγγιση θεραπείας για έναν ιό «ο οποίος φαίνεται να έχει τεράστιες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία».
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Μοlecular Psychiatry.
Πηγή: onmed
ΣΧΟΛΙΑ
Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.