Βρειτε μας στα Social Media

ΥΓΕΙΑ

Ποιοι βρέθηκαν από ανεμβολίαστοι… εμβολιασμένοι, τι άλλαξε στην είσοδο τους σε μαγαζιά, εστίαση και διασκέδαση

εστίαση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Αλλάζουν όλα μετά τις αλλαγές που έφερε η ισχύς στα πιστοποιητικά νόσησης και εμβολιασμού και συγκεκριμένα η αύξηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού από 7 μήνες σε 9 μήνες και η αύξηση της ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης από 3 σε 6 μήνες.

Οι αλλαγές αυτές στην ισχύ έδωσαν στην ουσία ανάσα ελευθερίας και χρόνο σε όσους θεωρούνταν ανεμβολίαστοι, υπό την έννοια οτι δεν μπορούσαν να εισέλθουν σε κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης ενώ στους εξωτερικούς έπρεπε να επιδεικνύουν αρνητικό rapid test.

Σε αυτούς λοιπόν, με την νέα αλλαγή στα πιστοποιητικά δόθηκε πρακτικά χρόνος και συγκεκριμένα 3 μήνες σε όσους είχαν πιστοποιητικό νόησης που είχε λήξει γιατί είχε παρέλθει το τρίμηνο χωρίς να έχουν εμβολιαστεί και 2 μήνες σε όσους είχαν πιστοποιητικό εμβολιασμού και δεν είχαν κάνει την τρίτη δόση ενώ είχε παρέλθει το 7μηνο και πλέον μπορούν να εισέρχονται κανονικά σε εστίαση και διασκέδαση τουλάχιστον για λίγο ακόμα.

Αναλυτικά η ΚΥΑ

Έτσι, σύμφωνα με την ΚΥΑ πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται:

α) όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου και

β) όσοι έχουν εμβολιαστεί για κορονοϊό COVID-19 με την πρώτη δόση του εμβολίου των δύο (2) δόσεων, κατόπιν νοσούν από κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό πλήρους κάλυψης ανάρρωσης και εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

Για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού στην ΚΥΑ αναφέρεται:

«Όσοι ενήλικοι έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον εννέα (9) μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης, θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι εφόσον έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση».

Στους 6 μήνες η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης

Σε ό,τι αφορά τα πιστοποιητικά νόσησης στην ΚΥΑ υπενθυμίζεται ότι εκδίδονται:

α) κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για κορωνοϊό COVID-19, εντός δεκατεσσάρων (14) ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο,

β) ειδικώς για τους πλήρως εμβολιασμένους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2, και κατόπιν θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test).

Σύμφωνα με την ΚΥΑ «η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από τον κατά τα ανωτέρω μοναδικό ή πρώτο θετικό έλεγχο».

Ο πρώτος θετικός έλεγχος διενεργείται από:

α) δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία ή

β) εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιωτικά και περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή στο διαβατήριο.

Αναφορικά με τα μη εμβολιασμένα άτομα, εφόσον πραγματοποιηθεί επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR μετά από τις εκατόν ογδόντα (180) ημέρες ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης συν μία (1) ημέρα και είναι θετικός, δεν εκδίδεται εκ νέου πιστοποιητικό νόσησης, τηρουμένων πάντως των επιβαλλόμενων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.

Αναφορικά με τα εμβολιασμένα άτομα, για τους ενήλικες που είναι εμβολιασμένοι είτε με τις δύο (2) δόσεις του εμβολίου είτε με το μονοδοσικό εμβόλιο και επαναμολύνονται από κορωνοϊό COVID-19 δεύτερη φορά εντός του χρονικού διαστήματος ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού (δηλ. εντός των εννέα (9) μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης ή της μοναδικής δόσης), εκδίδεται πιστοποιητικό επαναμόλυνσης, το οποίο έχει διάρκεια εκατόν ογδόντα (180) ημέρες.

Το πιστοποιητικό πλήρους κάλυψης-ανάρρωσης και εμβολιασμού που αναφέρθηκε παραπάνω, έχει επίσης ισχύ 180 ημερών, δηλαδή 6 μηνών.

Πότε καταργούνται τα μέτρα για όλους

Όπως όλα δείχνουν, το Πάσχα 2022 θα το περάσουμε με τα μέτρα που ισχύουν σήμερα, αφού η ημερομηνία-ορόσημο για τη χαλάρωση είναι η 2η Μαΐου.

Έτσι, τη Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά και την επόμενη εβδομάδα, θα είναι απαραίτητο να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού οι πλήρως εμβολιασμένοι με τρεις δόσεις για να μπαίνουν στους κλειστούς χώρους της εστίασης αλλά και στο λιανεμπόριο, ενώ όσοι θεωρούνται ακόμα ανεμβολίαστοι αποκλείονται από τους εσωτερικούς χώρους και χρειάζονται αρνητικό rapid για τα υπόλοιπα.

 

 

Πηγή: dikaiologitika

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ