Διαφήμιση

ΥΓΕΙΑ

«Συναγερμός» για το Candida Auris: Αυτό είναι το μικρόβιο που έχει «εισβάλει» στα ελληνικά νοσοκομεία

Δημοσιεύτηκε

στις

[ss_social_share shape="rectangle" size="small"]
Διαφήμιση

Ο Νίκος Σύψας μίλησε, σήμερα, για τον Candida Auris – ένα μύκητα πολύ ανθεκτικό που «αν μπει στα νοσοκομεία δε βγαίνει ποτέ».

Παράλληλα με την πανδημία της COVID στην Ελλάδα εκτυλίσσεται και μία άλλη πανδημία – αυτή των πολυανθεκτικών μικροβίων – ανέφερε κατά το 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων, ο Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων.

Σύμφωνα με το News4health, προέβλεψε μάλιστα, ότι ενώ η πανδημία θα περάσει σε μία ενδημική φάση, τα πολυανθεκτικά μικρόβια θα μείνουν. Σημείωσε, ότι η Επιτροπή του Συστήματος Υγείας της Βρετανίας(NHS) προβλέπει ότι το 2050 το πρώτο αίτιο θανάτου παγκοσμίως θα είναι οι λοιμώξεις που προκαλούν τα πολύανθεκτικά μικρόβια.

«Άρα μιλάμε για το επόμενο μεγάλο πρόβλημα Δημόσιας Υγείας» είπε χαρακτηριστικά.

Candida Auris: Όταν μπει σε ένα νοσοκομείο, δε βγαίνει ποτέ

Ο μύκητας Candida Auris μπαίνει στα νοσοκομεία, είναι ανθεκτικός σε πολλά αντιμικροβιακά φάρμακα, έχει πολύ μεγάλη θνησιμότητα και ένα χαρακτηριστικό: «Όταν μπει σε ένα χώρο νοσοκομειακό δε βγαίνει ποτέ. Ό,τι και να κάνουμε, απολυμάνσεις, μέτρα υγιεινής και λοιπά συνεχίζει να παραμένει εκεί» είπε χαρακτηριστικά.

Ο μύκητας Candida Auris μπαίνει στα νοσοκομεία, είναι ανθεκτικός σε πολλά αντιμικροβιακά φάρμακα, έχει πολύ μεγάλη θνησιμότητα και ένα χαρακτηριστικό: «Όταν μπει σε ένα χώρο νοσοκομειακό δε βγαίνει ποτέ. Ό,τι και να κάνουμε, απολυμάνσεις, μέτρα υγιεινής και λοιπά συνεχίζει να παραμένει εκεί» είπε χαρακτηριστικά.

Δυστυχώς στη διάρκεια της πανδημίας πολλά νοσοκομεία είχαν πρόβλημα με την Candida Auris, όπως ο «Ευαγγελισμός». «Είναι ένα πρόβλημα το οποίο είναι σε εξέλιξη και θα το βρούμε μπροστά μας» είπε χαρακτηριστικά.

Αυτή η επιδημία υπήρχε και πριν την πανδημία COVID και στοίχιζε κάθε χρόνο πολλές ανθρώπινες ζωές. «Η κατάσταση με τα πολυανθεκτικά μικρόβια ήταν κακή και επιδεινώθηκε με την COVID διεθνώς και όχι μόνο στην Ελλάδα».

Η Ελλάδα δυστυχώς βρίσκεται στις κορυφαίες χώρες στον κόσμο στην επίπτωση των πολυανθεκτικών μικροβίων αλλά και στους θανάτους.

Που οφείλεται η επιδείνωση των λοιμώξεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Αναφερόμενος στα αίτια του προβλήματος, στάθηκε μεταξύ άλλων στην υπερκατανάλωση αντιβιοτικών, τόσο στην κοινότητα όσο και στα νοσοκομεία. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις κακές πρακτικές υγιεινής των χεριών αλλά και σε περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Σύμφωνα με στοιχεία, στην Ελλάδα παρατηρείται μία επιδείνωση του αριθμού των λοιμώξεων από πολυανθεκτικά μικρόβια στις Μονάδες αλλά και στους κενούς θαλάμους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Που οφείλεται αυτό; Σύμφωνα με τον κ. Σύψα οι άνθρωποι που ασχολούνται με την επιτήρηση των λοιμώξεων έφυγαν από τα καθήκοντά τους και ασχολήθηκαν μόνο με την COVID. Συνεπώς, η επιτήρηση των αντιβιοτικών και των λοιμώξεων «χάθηκαν» κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο κ. Σύψας συμπλήρωσε ότι σε ένα σημαντικό κομμάτι της θνητότητας στις Μονάδες κατά τη διάρκεια της πανδημίας είχαν συμμετοχή και τα πολυανθεκτικά μικρόβια.

 

Πηγή: dikaiologitika

Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

[gs-fb-comments]
Exit mobile version