Βρειτε μας στα Social Media

PLUS +

Ημέρα της Γυναίκας: Μία Ρεθυμνιώτισσα και άλλες 3 Ελληνίδες που άλλαξαν την ελληνική Ιστορία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Το 1977 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ θεσπίζεται η 8η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Η Πιπίτσα Πεταλά, η Ελένη Σκούρα, η Καλλιρρόη Παρρέν και η Λίνα Τσαλδάρη είναι 4 εκ των εκατοντάδων γυναικών που άλλαξαν τον ρου της ελληνικής ιστορίας και παράλληλα έδωσαν ώθηση στις υπόλοιπες γυναίκες, προκειμένου να διεκδικήσουν τα αναφθαίρετα δικαιώματα τους.

Πιπίτσα Πεταλά: Η πρώτη Ελληνίδα χειρουργός 

Η Πιπίτσα Πεταλά γεννημένη στην Πάτρα το 1888 υπήρξε η πρώτη Ελληνίδα χειρουργός.

Ημέρα της Γυναίκας: 4 Ελληνίδες που άλλαξαν τον ρου της ελληνικής ιστορίας

Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Αθηνών το 1914. Ύστερα από δύο χρόνια προσήλθε εθελοντικά στον στρατό. Η συμβολή της στον πόλεμο από την θέση της γιατρού ήταν μεγαλειώδης. Μάλιστα, κατά την διάρκεια της μάχης του Σκρα κατάφερε να χειρουργεί ακατάπαυστα τραυματίες για 24 ώρες. Για την συμβολή της ως ιατρός κατά την διάρκεια του πολέμου, τιμήθηκε με δύο ανώτερα γαλλικά μετάλλια καθώς και με ένα ελληνικό.

Πέθανε στην Αθήνα την 24η Οκτωβρίου του 1975.

Ελένη Σκούρα: Η πρώτη Ελληνίδα Βουλευτής 

Η Ελένη Σκούρα γεννήθηκε στον Βόλο την 21η Δεκεμβρίου του 1986.

Το 1950 λαμβάνει το πτυχίο Νομικής της και ξεκινά την δικηγορική της καριέρα στην Θεσσαλονίκη μαζί με τον επίσης δικηγόρο σύζυγό της, Δημήτριο Σκούρα.

Ημέρα της Γυναίκας: 4 Ελληνίδες που άλλαξαν τον ρου της ελληνικής ιστορίας

Κατά την διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου και της Γερμανικής Κατοχής, αναπτύσσει σημαντικό ανθρωπιστικό έργο , ως Πρόεδρος της Στέγης της Φαλαγγίτισσας και επίσης της Φανέλας του Στρατιώτη. Το καλοκαίρι του 1942 συλλαμβάνεται από τους Γερμανούς και φυλακίζεται μαζί με τον σύζυγό της και τον αδελφό της.

Στις 18 Ιανουαρίου του 1953 γίνεται η πρώτη Ελληνίδα βουλευτής καθώς εκλέγεται στο Νομό Θεσσαλονίκης με το κόμμα του Ελληνικού Συναγερμού.

Ημέρα της Γυναίκας: 4 Ελληνίδες που άλλαξαν τον ρου της ελληνικής ιστορίας

Πέθανε στις 4 Φεβρουαρίου του 1991.

Καλλιρρόη Παρρέν: Η πρώτη Ελληνίδα φεμινίστρια, δημοσιογράφος και εκδότρια

H Καλλιρόη Παρρέν γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1861 και είναι η πρώτη Ελληνίδα φεμινίστρια, δημοσιογράφος και εκδότρια. Αποφοιτά ως δασκάλα το 1878 από το Αρσάκειο. Εν συνεχεία αναλαμβάνει χρέη διευθύντριας στο Παρθεναγωγείο της Οδησσού.

Ημέρα της Γυναίκας: 4 Ελληνίδες που άλλαξαν τον ρου της ελληνικής ιστορίας

Στις 9 Μαρτίου του 1887 με την στήριξη του συζύγου της Ιωάννη Παρρέν, ιδρυτή του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων,  ξεκινά να εκδίδει και να διευθύνει την εβδομαδίαια εφημερίδα ”Εφημερίς των Κυριών”. Η εφημερίδα απευθυνόταν σε γυναίκες και εργάζονταν αποκλειστικά γυναίκες σ΄ αυτήν. Η Παρρέν ήταν και η πρώτη που έθεσε ανοιχτά το ζήτημα παραχώρησης ψήφου στις γυναίκες.

Ημέρα της Γυναίκας: 4 Ελληνίδες που άλλαξαν τον ρου της ελληνικής ιστορίας

Πέθανε την 15η Ιανουαρίου του 1940 στην Αθήνα

Λίνα Τσαλδάρη: Η πρώτη γυναίκα Υπουργός 

Η Λίνα Τσαλδάρη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1887 και είναι η πρώτη γυναίκα που διατέλεσε χρέη Υπουργού στην Ελλάδα. Ήταν κόρη του πρωθυπουργού Σπυρίδωνα Λάμπρου, υπήρξε εθελόντρια Αδελφή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στους Βαλκανικούς και άλλους πολέμους, ενώ το 1952 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην ”Επιτροπή της Θέσης της Γυναίκας” του ΟΗΕ που ”πολεμούσε” για το δικαίωμα της ισότητας.

Ημέρα της Γυναίκας: 4 Ελληνίδες που άλλαξαν τον ρου της ελληνικής ιστορίας
Λίνα Τσαλδάρη (Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, Αρχείο Μιχάλη Τσάγκαρη)

Στις εκλογές του 1956 και του 1958 εκλέγεται βουλευτής με το κόμμα της ΕΡΕ. Στις 29 Φεβρουαρίου του 1956 χρήζεται Υπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας με την δεύτερη κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Πέθανε στις 17 Φεβρουαρίου του 1981 στην Νέα Υόρκη.

Πηγή: ertnews

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ