Βρειτε μας στα Social Media

PLUS +

Πανελλήνιες 2022: Τι έπεσε στο θέμα έκθεσης τα 5 τελευταία χρόνια

έκθεση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Έκθεση είναι το πρώτο μάθημα στις Πανελλήνιες Εξετάσεις των Γενικών Λυκείων που ξεκινούν την Παρασκευή 3 Ιουνίου.

Πανελλήνιες Εξετάσεις 2021

Το «Αύριο δεν είναι πια αδιαπέραστο πέπλο» ήταν το ένα από τα δύο κείμενα που οι υποψήφιοι στις Πανελλήνιες Εξετάσεις του 2021, ενώ το δεύτερο αναφερόταν στις σπουδές και τον επαγγελματικό προσανατολισμό, αμφότερα αλιευμένα από τον ημερήσιο Τύπο.

Με βάση τα δύο αυτά, οι υποψήφιοι κλήθηκαν να γράψουν Έκθεση με θέμα: «Σε μια νεανική ιστοσελίδα δημοσιεύονται τα Κείμενα 1 και 2 και καλείσαι, αφού τα μελετήσεις, να απαντήσεις με ένα άρθρο (350-400 λέξεις), στην ίδια ιστοσελίδα, στα παρακάτω ερωτήματα:

α) Με ποια εφόδια πιστεύεις ότι θα μπορέσεις να αντιμετωπίσεις τον κόσμο στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες που περιγράφονται στην παράγραφο 2 του Κειμένου 1;

β) Με ποιες συγκεκριμένες δράσεις, κατά τη γνώμη σου, θα μπορούσατε εσείς οι νέοι να βελτιώσετε τον κόσμο;

Πανελλήνες Εξετάσεις 2020

Η λογοτεχνία και το διάβασμα ήταν τα θέματα των δύο κειμένων στην Έκθεση των Πανελληνίων Εξετάσεων του 2020. Το πρώτο κείμενο «Το γιατρικό της αμόλυνης λογοτεχνίας» από τον ημερήσιο Τύπο ενώ το δεύτερο με τίτλο «Γράφειν» ανήκει στον συγγραφέα Κώστα Τσιρόπουλο και στη συλλογή δοκιμίων «Η Μόνωση ως Συνομιλία» (2003).

Με βάση τα δύο κείμενα, το θέμα της Έκθεσης είχε ως εξής:

Ποια είναι η σχέση σας με την ανάγνωση βιβλίων και ποιος ο ρόλος της στη γενικότερη διαχείριση του προσωπικού σας χρόνου; Με αφόρμηση τα Κείμενα 1 και 2 αποφασίζετε να καταθέσετε την προσωπική σας εμπειρία στο ιστολόγιο του σχολείου σας. Να δικαιολογήσετε την όποια επιλογή σας. (300-350 λέξεις).

Πανελλήνιες Εξετάσεις 2019

Οι αξίες της Δημοκρατίας βρίσκονταν στο επίκεντρο του θέματος της Έκθεσης στις Πανελλήνιες Εξετάσεις του 2019. Το κείμενο «Επίκληση των αξιών της Δημοκρατίας» ανήκε στον Νορμπέρτο Μπόμπιο από το βιβλίο του «Το μέλλον της Δημοκρατίας», με βάση αυτό, οι υποψήφιοι κλήθηκαν να απαντήσουν στο εξής:

«Για να διατηρούν τις βασικές τους αρχές, οι σύγχρονες δημοκρατίες βασίζονται στη δράση των ενεργών πολιτών» είναι το θέμα αφιερώματος στην ηλεκτρονική εφημερίδα του σχολείου σου.

Σε ένα άρθρο 500-600 λέξεων να παρουσιάσεις τεκμηριωμένα τις θέσεις σου για το θέμα, εστιάζοντας: α. στις ενέργειες με τις οποίες ο πολίτης κάνει πράξη τη δημοκρατία στην
καθημερινότητά του, και β. στις δράσεις με τις οποίες το σχολείο μπορεί να συμβάλλει στη
διαμόρφωση ενεργών πολιτών με δημοκρατικό ήθος.

Πανελλήνιες Εξετάσεις 2018

«Παιδεία και εκπαίδευση» το θέμα στις Πανελλήνιες Εξετάσεις του 2018, με το ομώνυμο κείμενο να έχει «αλιευθεί» από κείμενο του Δ. Μαρωνίτη από το Βήμα της Κυριακής:

Με αφορμή διάλογο που έχει ανοίξει στη σχολική κοινότητα σχετικά με τον μορφωτικό ρόλο του σχολείου στον 21ο αιώνα, γράφετε ένα άρθρο (500- 600 λέξεις) στη μαθητική εφημερίδα στο οποίο: α) υποστηρίζετε την άποψη ότι το σχολείο οφείλει, παράλληλα με την εκπαιδευτική, να ασκεί και παιδευτική λειτουργία, και β) προτείνετε, αιτιολογημένα, τρόπους με τους οποίους εκπαιδευτικοί και μαθητές/μαθήτριες μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση του παιδευτικού ρόλου του σχολείου.

Πανελλήνιες Εξετάσεις 2017

Η επιστήμη και οι επιστήμονες στο επίκεντρο της εξέτασης για την Έκθεση το 2017 με τους υποψήφιους να καλούνται να απαντήσουν στο εξής: «Στην τελετή αποφοίτησης του σχολείου σας ως υποψήφιοι/ες φοιτητές/τριες και μελλοντικοί/κές επιστήμονες εκφωνείτε μια ομιλία 500-600 λέξεων στην οποία εστιάζετε σε δύο άξονες: α) στον ρόλο της επιστήμης στην αντιμετώπιση των σημαντικότερων, κατά τη γνώμη σας, σύγχρονων προβλημάτων και β) στα ηθικά εφόδια του επιστήμονα που θα του επιτρέψουν να υπηρετήσει αυτό τον στόχο».

 

 

Πηγή: dikaiologitika

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ