ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Έχεις αυτές τις εφαρμογές στο κινητό σου; Ήρθε η στιγμή να τις αφαιρέσεις γιατί σε «κατασκοπεύουν»
Ολοι αγαπάμε τα κινητά μας τηλέφωνα και τους εκατομμύρια τρόπους με τους οποίους μας συνδέουν και κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη. Αλλά μερικές από αυτές τις εφαρμογές που αγαπάμε και στις οποίες βασιζόμαστε μπορεί στην πραγματικότητα να μας θέτουν σε κίνδυνο.
Ενώ είναι εύκολο να ξεχάσουμε την ανάγκη για προστασία της ιδιωτικής ζωής σε έναν κόσμο όπου όλοι βγάζουν τα πάντα στον αέρα στο διαδίκτυο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι χρειάζονται πολύ λίγες πληροφορίες για να κλέψει κάποιος την ταυτότητά μας και να εισβάλει ακόμη και στους τραπεζικούς μας λογαριασμούς.
Συγκεντρώσαμε πληροφορίες σχετικά με μερικούς από τους χειρότερους παραβάτες, ώστε να μπορείς να πάρεις μια τεκμηριωμένη απόφαση σχετικά με το ποιες εφαρμογές εμπιστεύεσαι με την ιδιωτικότητά σου και ποιες πρέπει να φύγουν.
1. Προληπτική προστασία
Μπορείς να γλιτώσεις από πολλές στενοχώριες, αν λάβεις μερικά απλά μέτρα προτού κατεβάσεις οποιαδήποτε εφαρμογή, λέει ο Caleb Barlow, πρώην αντιπρόεδρος της IBM Security και νυν διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της CynergisTek. «Προμηθεύσου εφαρμογές για κινητά μόνο από τα νόμιμα καταστήματα», εξηγεί, αναφερόμενος στο GooglePlay και το Apple Store. Και μόλις βρεις νόμιμες εφαρμογές που θέλεις να κατέβασέ τες. Απενεργοποίησε τα δικαιώματα που δεν απαιτούνται για τη σωστή λειτουργία της εφαρμογής και δες πώς μπορείς να βάλεις ένα «λουκέτο» στις εφαρμογές σε περίπτωση που κάποιος πάρει στα χέρια του το τηλέφωνό σου.
2. CamScanner
Η Ana Bera είναι εμπειρογνώμονας κυβερνοασφάλειας της Safe at Last. Εντόπισε το CamScanner, μια εφαρμογή που έχει σκοπό να μιμηθεί έναν σαρωτή με το τηλέφωνό σου, ως μία από τις εφαρμογές για τις οποίες θα πρέπει να ανησυχούν οι καταναλωτές. «Οι ειδικοί σε θέματα κυβερνοασφάλειας έχουν βρει ένα κακόβουλο συστατικό εγκατεστημένο στην εφαρμογή που λειτουργεί ως Trojan Downloader και συνεχίζει να συλλέγει μολυσμένα αρχεία», εξηγεί η ίδια. «Αυτού του είδους η εφαρμογή μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στο τηλέφωνό σου και θα πρέπει να απεγκατασταθεί αμέσως. Ευτυχώς, μόλις την αφαιρέσετε από το τηλέφωνό σου, είναι εξαιρετικά απίθανο να συνεχίσει να σε βλάπτει».
3. Εφαρμογές καιρού
«Έλεγξε την εφαρμογή καιρού σου», λέει ο Shayne Sherman, διευθύνων σύμβουλος της TechLoris. «Υπήρξαν αρκετές διαφορετικές εφαρμογές καιρού εκεί έξω που ήταν εφοδιασμένες με Trojans ή άλλα κακόβουλα προγράμματα». Ενώ η πιο καλοήθης από αυτές ισχυρίζεται ότι παίρνει τις πληροφορίες σου καθαρά για την ακρίβεια του καιρού, το χαρακτηρίζει αμφισβητήσιμο. «Παρακολούθησε αντ’ αυτού την τοπική σου πρόγνωση, και αν έχεις το Good Weather, διαγράψτε το τώρα», συμβουλεύει. «Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο».
4. Facebook
Ο ειδικός σε θέματα κυβερνοασφάλειας Raffi Jafari, συνιδρυτής και δημιουργικός διευθυντής της Caveni Digital Solutions, λέει: «Αν ψάχνεις για εφαρμογές που πρέπει να διαγράψεις για να προστατεύσεις τις πληροφορίες σου, ο απόλυτα χειρότερος ένοχος είναι το Facebook. Η τεράστια κλίμακα της συλλογής δεδομένων τους είναι συγκλονιστική και συχνά είναι πιο παρεμβατική από εταιρείες όπως η Google. Αν έπρεπε να διαλέξεις μια εφαρμογή που πρέπει να καταργήσεις για να προστατεύσεις τα δεδομένα σου, αυτή θα ήταν το Facebook».
5. WhatsApp
«Αυτό είναι ένα κάλεσμα για δράση για τους χρήστες που μπορεί να ζουν κάτω από ένα βράχο και να μην γνωρίζουν τις ευπάθειες που αποκαλύφθηκαν νωρίτερα φέτος», λέει ο Michael Covington, αντιπρόεδρος προϊόντος της Wandera, ηγέτιδας εταιρείας στον τομέα της ασφάλειας κινητών συσκευών. «Οι ευπάθειες με το WhatsApp -τόσο στις εκδόσεις iOS όσο και στις εκδόσεις Android- επέτρεπαν στους επιτιθέμενους να στοχεύουν χρήστες στέλνοντας απλώς ένα ειδικά διαμορφωμένο μήνυμα στον αριθμό τηλεφώνου τους. Μετά την επιτυχή εκμετάλλευση, οι επιτιθέμενοι αποκτούσαν πρόσβαση στα ίδια πράγματα στα οποία είχε πρόσβαση το WhatsApp, συμπεριλαμβανομένου του μικροφώνου, της κάμερας, της λίστας επαφών και πολλά άλλα». Ναι, αυτό σημαίνει ότι οι επιτιθέμενοι είχαν τη δυνατότητα να κάνουν πολλές τρομακτικές κατασκοπεύσεις!
6. Instagram
Τόσο το Whatsapp όσο και το Instagram ανήκουν στο Facebook, γεγονός που εν μέρει τα καθιστά όλα επικίνδυνα. Ο Dave Salisbury, διευθυντής του University of Dayton Center for Cybersecurity and Data Intelligence, λέει ότι το Instagram «ζητάει διάφορα δικαιώματα που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την τροποποίηση και ανάγνωση των επαφών και των περιεχομένων του αποθηκευτικού σου χώρου, τον εντοπισμό του τηλεφώνου σου, την ανάγνωση του αρχείου κλήσεων, την τροποποίηση των ρυθμίσεων του συστήματος και την πλήρη πρόσβαση στο δίκτυο». Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι οι ενημερώσεις μπορεί να προσθέσουν αυτόματα πρόσθετες δυνατότητες. «Οι άνθρωποι πρέπει να θυμούνται ότι στο Facebook, και σε πολλά άλλα μέρη, είσαι το προϊόν, όχι ο πελάτης», λέει ο Salisbury.
7. Κάθε εφαρμογή, κάθε φορά
Όλες οι εφαρμογές ενέχουν κάποιο βαθμό κινδύνου. Και ανεξάρτητα από την εφαρμογή, η Salisbury συνιστά στους χρήστες να ελέγχουν πάντα τα δικαιώματα, να απενεργοποιούν τις υπηρεσίες εντοπισμού θέσης όταν είναι δυνατόν (αν και ορισμένες εφαρμογές δεν λειτουργούν χωρίς αυτές) και να απενεργοποιούν τη γεωγραφική σήμανση για τις φωτογραφίες. «Με αυτά τα δεδομένα τοποθεσίας και γεωγραφικής σήμανσης, οι έμποροι και ίσως λιγότερο καλοί άνθρωποι μπορούν να δημιουργήσουν ένα αρκετά αξιοπρεπές προφίλ για το πού έχετε πάει και πότε. Οι επιπτώσεις στην προστασία της ιδιωτικής ζωής θα πρέπει να είναι προφανείς», λέει ο Salisbury. «Απενεργοποιήστε τα δικαιώματα αν δεν αισθάνεστε άνετα με την εφαρμογή που έχει αυτού του είδους την πρόσβαση στα δεδομένα του τηλεφώνου σας ή δεν μπορείτε να σκεφτείτε έναν λόγο για τον οποίο η εφαρμογή χρειάζεται αυτή την άδεια. Αν δεν υπάρχει δυνατότητα απενεργοποίησης της άδειας, απεγκαταστήστε την εφαρμογή». Εν τω μεταξύ, εδώ είναι οι πιο ασφαλείς εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων για iPhones και Androids.
Πηγή: theissue
-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ1 ημέρα πριν
Βαρύ πένθος στο Ηράκλειο για τον 29χρονο Ηράκλειτο που «έσβησε» ξαφνικά ενώ οδηγούσε
-
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ3 ημέρες πριν
Πώς θα είναι ο κόσμος το 2054 σύμφωνα με το AI;
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ2 ημέρες πριν
Πέθανε ο γνωστός ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας
-
GOOD NEWS1 ημέρα πριν
Ο γαϊδαράκος από την Κρήτη έφτασε στην κυρά Ρηνιώ στην ακριτική Κίναρο!