Βρισκόμαστε λοιπόν εν μέσω πανδημίας του κοροναϊού και “επισήμως” δουλεύουμε από το σπίτι, τουλάχιστον οι περισσότεροι από εμάς.
Οι καταναλωτές δείχνουν να “προτιμούν” τα χαρτιά υγείας και τα χαρτικά, τα απολυμαντικά-αντισηπτικά χεριών, μάσκες-γάντια και φάρμακα με παρακεταμόλη. O πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) εκτίμησε ότι το θέμα της έλλειψης παρακεταμόλης θα λυθεί τις επόμενες ημέρες.
Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ συμβουλεύει το κοινό να αποθηκεύει τρόφιμα μακράς διαρκείας.
Το Blog Elemental+ την ίδια ώρα, μας δίνει μερικές χρηστικές συμβουλές για πράγματα που μπορούμε να αγοράσουμε εν μέσω πανδημίας, συνιστώντας παράλληλα ψυχραιμία για να μπορέσουν όλοι οι συμπολίτες μας να εξυπηρετηθούν.
Εκεί που θα πρέπει να πέσει το βάρος είναι στην ξηρά τροφή και στα κονσερβοποιημένα προϊόντα που είναι εύκολο να προετοιμαστούν.
-Ξηρά δημητριακά: Ρύζι, κινόα, βρώμη
-Φασόλια: αποξηραμένα ή κονσερβοποιημένα, και κατεψυγμένα όσπρια γενικά.
-Κονσέρβες ψαριών
-Βούτυρο
-Αλεύρι
-Κρεμμύδια (κρατούν για εβδομάδες όταν αποθηκεύονται σε δροσερό, σκοτεινό μέρος).
-Σκόρδο.
-Πατάτες
-Κουτιά με δημητριακά
-Σκληρά λαχανικά: μπρόκολο, σέλινο, καρότα και καλαμπόκι (παραμένουν φρέσκα για μεγάλο χρονικό διάστημα στο ψυγείο σας).
-Μπανάνες
-Κατεψυγμένα λουκάνικα/αλλαντικά
-Φέτες ψωμί που μπορεί να συντηρηθεί και στην κατάψυξη
-Σάλτσες, κέτσαπ, τυρί συσκευασμένο, ελιές συσκευασμένες κλπ.
Θα πρέπει επίσης να αποθηκεύσετε τρόφιμα σε κονσέρβα που περιέχουν υγρό, όπως οι ντομάτες, τα φασόλια και ο τόνος. Το πλεονάζον υγρό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μαγειρεύετε τα αποξηραμένα τρόφιμα όπως το ρύζι και τα ζυμαρικά.
Στην Κίνα, οι πολίτες αγόρασαν κατά βάση ξηρά τροφή, δηλαδή ρύζι, παξιμάδια, αλεύρι και λάδι, ενώ στα λαχανικά, τα φρούτα, το ψωμί και τα φρέσκα τρόφιμα δεν παρουσιάστηκε έλλειψη καθώς οι αγορές έγιναν με σύνεση και με γνώμονα το απόθεμα για δύο εβδομάδες.
Στη χώρα μας δε, τα σούπερ μάρκετ θα παραμένουν ανοιχτά με διευρυμένο ωράριο όπως αναφέραμε, για να εξυπηρετηθούν όλες οι ανάγκες.
Σημαντικά είναι ακόμη και τα τρόφιμα που μας κάνουν ευδιάθετους, όπως η σοκολάτα και ο καφές, ακόμα κι αν δεν είναι απολύτως απαραίτητα.
Πρώτες βοήθειες
Ανεξάρτητα με το αν έχουμε πανδημία σε εξέλιξη, καλό είναι κάθε νοικοκυριό να έχει βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Σίγουρα πρέπει να έχουμε θερμόμετρο, βιταμίνες, τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν σε καταστάσεις ναυτίας, όπως φρυγανιές και κράκερ, και παυσίπονα.
Είπαμε παραπάνω πως υπάρχει έλλειψη στην παρακεταμόλη (ντεπόν και συναφή σκευάσματα) ωστόσο η κατάσταση αναμένεται να ομαλοποιηθεί.
Σε κάθε περίπτωση, αν δεν έχουμε συμπτώματα πυρετού, δε χρειάζεται να προβούμε σε υπερβολικές αγορές σκευασμάτων καθώς αυτό θα δημιουργήσει περαιτέρω πρόβλημα στην αγορά για όσους πραγματικά τα χρειαστούν.
Απαραίτητα όμως για τουλάχιστον για 30 ημέρες είναι τα συνταγογραφούμενα φάρμακά σας. Αντιστοίχως, επιβάλλεται να έχουμε σπίτι ένα κιτ πρώτων βοηθειών σε περίπτωση τραυματισμών.
Συστήνεται κοινώς να έχουμε αναλγητικά στο σπίτι μας για λόγους πρόληψης, χωρίς όμως να κάνουμε υπερβολές.
Το ίδιο ισχύει και για τα χαρτικά είδη.
Από την άλλη, βεβαιωθείτε πως έχετε σπίτι σαπούνι, προϊόντα οικιακής υγιεινής προϊόντα γυναικείας φροντίδας αλλά και πάνες.
Για τα παιδιά
Εάν έχετε παιδιά στο σπίτι, μπορείτε να αγοράσετε παζλ, επιτραπέζια παιχνίδια, βιβλία, κατασκευές, και χρηστικά για δραστηριότητες πέραν των video games που και αυτά είναι στο “πρόγραμμα”.
Να διευκρινίσουμε πως πολλά καταστήματα κάνουν πλέον και παράδοση κατ’ οίκον με online παραγγελίες.
Φυσικά αυτές τις μέρες, οι streaming υπηρεσίες τηλεόρασης κορυφώνονται.
Στήστε το γραφείο σπίτι
Βασικό είναι επίσης να δημιουργήσουμε ένα φιλικό περιβάλλον για εργασία από το σπίτι.
Ρυθμίστε το οργανόγραμμά σας και τις ώρες εργασίας σας από το σπίτι, έτσι ώστε να μην έχετε όσο είναι δυνατόν, πράγματα να σας αποσπούν την προσοχή, και έτσι ώστε να είστε παραγωγικοί.
Η δουλειά από το σπίτι δεν είναι “δεύτερες διακοπές”, οπότε δείτε τι λογισμικό μπορεί να χρειαστείτε και αντιστοίχως hardware, για να λύσετε τα προβλήματά σας. Εννοείται πως οι εταιρείες καλούνται να παρέχουν το εργαλεία προς τους υπαλλήλους τους για να μπορούν να εργαστούν σε καθεστώς τηλεργασίας.
Πράγματα που δε χρειάζεστε
-Νερό (υπάρχει άφθονο στις μεγάλες πόλεις τουλάχιστον)
-Μάσκες (δε χρειάζονται αν δεν είμαστε στις ευπαθείς ομάδες ή αν δεν έχουμε συμπτώματα)
–Αντισηπτικά. Είπαμε, αγοράζουμε με φειδώ. Οινόπνευμα και σαπούνι μπορούν να απολυμάνουν τα πράγματα που φέρνουμε στο σπίτι.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ζυγίζουμε τις ανάγκες μας και να αγοράζουμε όσα πραγματικά έχουμε ανάγκη για εμάς και τις οικογένειές μας.
Ας λειτουργήσουμε στα ψώνια μας με ενσυναίσθηση, με τρόπο που θα θέλαμε και οι άλλοι να λειτουργούν για εμάς.