Βρειτε μας στα Social Media

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ

«Ο σκύλος μου γερνάει… Τι να κάνω;» Χρήσιμες συμβουλές που θα βοηθήσουν τον τετράποδο φίλο σας

σκύλος
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Είναι γνωστό σε όλους πως με την πάροδο των χρόνων κανείς δεν μικραίνει, αντίθετα μεγαλώνει, γερνάει και τελικά ολοκληρώνει το βιολογικό του κύκλο. Από αυτή την αναπόδραστη συνθήκη, δεν θα μπορούσαν να εξαιρεθούν και οι τετράποδοι φίλοι μας, που για πολλούς από εμάς θεωρούνται αναπόσπαστο κομμάτι της οικογένειάς μας. Όπως συμβαίνει και με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, δεν μας είναι ευχάριστο να παρατηρούμε αλλαγές και διαφοροποιήσεις στη συμπεριφορά των σκύλων μας, γι’ αυτό θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μερικές συμβουλές, για να μπορέσουμε να περάσουμε, όσο το δυνατόν περισσότερα ποιοτικά χρόνια με τον σκυλάκο μας.

Όπως ακριβώς και με τους ανθρώπους οι σκύλοι περνούν από το ένα στάδιο της ζωής τους στο άλλο σταδιακά. Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας σχετικά με τον υπολογισμό της έναρξης της τρίτης ηλικίας στο σκύλο. Είναι κάτι που εξαρτάται κατά πολύ, από τη φυλή και κατ’ επέκταση από το μέγεθος και το βάρος του σκύλου μας. Σε γενικές γραμμές ένας σκύλος  5-9 ετών, μπορεί να θεωρηθεί ηλικιωμένος, αφού οι μικρότεροι σε μέγεθος σκύλοι έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και αντίστοιχα μεγαλόσωμα σκυλιά ζουν λιγότερα χρόνια. Μια ομάδα Αμερικανών ερευνητών, μετά από εντατικές μελέτες, κατέληξε στη δημιουργία μιας μαθηματικής φόρμουλας που μπορεί να μας βοηθήσει να προσδιορίσουμε την ηλικία του σκύλου μας σε σχέση με την ανθρώπινη. Χρειαζόμαστε απλά ένα επιστημονικό κομπιουτεράκι, που όλα τα σύγχρονα τηλέφωνα διαθέτουν και πληκτρολογούμε την παρακάτω φόρμουλα 16*ln(ηλικία του σκύλου μας)+31=ηλικία ανθρώπου. Έτσι για παράδειγμα, ένας σκύλος 8 χρονών είναι 16*ln8+31=64 ανθρώπινα έτη.

Ως υπεύθυνος κηδεμόνας ενός σκύλου, καλό είναι να γνωρίζετε ορισμένα σημάδια που θα σας πιστοποιήσουν, ότι ο σκύλος σας έχει αρχίσει να γερνάει. Καθώς περνούν τα χρόνια, ο μεταβολισμός στους σκύλους γίνεται πιο αργός, και έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη όρεξη για φαγητό. Αν όμως, παρατηρήσετε ταυτόχρονα και κάποια άλλα συμπτώματα όπως απροθυμία για τροφή που συνοδεύονται από διάρροιες και εμετούς, είναι σκόπιμο να επικοινωνήσετε άμεσα με τον κτηνίατρό σας. Ακόμα, μπορεί να παρατηρήσετε δυσκολία στην κίνηση, με τον σκύλο σας να κάνει πιο αργές κινήσεις και να δυσκολεύεται να καθίσει ή και να ξαπλώσει. Κάτι τέτοιο, πιθανότατα να οφείλεται σε αρθριτικούς πόνους ή δυσκαμψία των αρθρώσεων, λόγω της φυσιολογικής φθοράς που προκύπτει με την πάροδο των χρόνων. Η μειωμένη ακοή από μόνη της ή σε συνδυασμό με μειωμένη όραση είναι κάτι που θα πρέπει να περιμένουμε από ένα σκύλο μεγαλύτερης ηλικίας.

Εμείς με τη σειρά μας, μπορούμε να προσφέρουμε μια σειρά από υποστηρικτικές ενέργειες, ώστε τα χρόνια που απομένουν να περάσουμε με τον τετράποδο φίλο μας να είναι πιο γεμάτα με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα.

Μικρότερα και πιο συχνά γεύματα με μιας καλής ποιότητας τροφή είναι σίγουρα ένας τρόπος να δώσουμε στο σκύλο μας όλα όσα χρειάζεται ο  οργανισμός του, αποφεύγοντας βέβαια τις υπερβολές, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε παχυσαρκία και κατ’ επέκταση άλλες παθολογικές καταστάσεις. Θα μπορούσατε επίσης, να δώσετε στο σκύλο σας κάποιο συμπλήρωμα διατροφής, που θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά στη κινητική δυσκολία που αντιμετωπίζει. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετά δημοφιλή στο εξωτερικό, συμπληρώματα που περιέχουν κανναβινοειδή χωρίς ψυχότροπο δράση, όπως έλαιο κανναβιδιόλης (CBD) και προσφέρουν μια σειρά από ευεργετικές δράσεις. 

Αξίζει να αναφέρουμε, πως ιδιοκτήτες που χορήγησαν CBD στο σκύλο τους, παρατήρησαν μείωση των αρθριτικών πόνων, βελτίωση της διάθεσης, καθώς και αύξηση της όρεξης για φαγητό, συνοδευόμενη από βελτίωση του μεταβολισμού.   

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ