Διαφήμιση

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ

Πιο ευτυχισμένοι με τους φίλους ή την οικογένεια; Η απάντηση θα σας εκπλήξει

Δημοσιεύτηκε

στις

[ss_social_share shape="rectangle" size="small"]
Διαφήμιση

Αν πιστεύετε ότι το να περνάτε χρόνο με τα παιδιά και τον σύζυγό σας είναι το κλειδί για την ευτυχία, η έρευνα του καθηγητή ψυχολογίας, Nathan Hudson από το Πανεπιστήμιο Southern Methodist (SMU) μπορεί να σας εκπλήξει.

Η έρευνα του Δρ. Hudson, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Personality and Social Psychology, υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι αναφέρουν καλύτερα επίπεδα ψυχικής και σωματικής κατάστασης όταν περνούν χρόνο με φίλους συγκριτικά με όταν βρίσκονται με τον σύντροφο ή τα παιδιά τους. Για την ακρίβεια, ο χρόνος με τον ερωτικό σύντροφο προέβλεπε τη λιγότερη ευτυχία μεταξύ των τριών κατηγοριών.

Οι ειδικοί τονίζουν, ωστόσο, ότι το εύρημα αφορά περισσότερο στη δραστηριότητα παρά στο άτομο με το οποίο τη μοιραζόμαστε. Αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι τείνουν να περνούν περισσότερο χρόνο σε ευχάριστες δραστηριότητες με φίλους παρά με τα μέλη της οικογένειά τους, με τα οποία τις περισσότερες φορές επιδίδονται σε όχι και τόσο ευχάριστες εργασίες όπως οι δουλειές του σπιτιού και άλλες υποχρεώσεις της καθημερινότητας.

«Η μελέτη μας υποδεικνύει ότι αυτό δεν έχει να κάνει με την ουσιαστική φύση των σχέσεων με φίλους και συγγενείς. Όταν ελέγξαμε στατιστικά τις δραστηριότητες, η ‘απλή παρουσία’ παιδιών, ερωτικών συντρόφων και φίλων προέβλεπε παρόμοια επίπεδα ευτυχίας. Επομένως, η εργασία αυτή παρέχει μια αισιόδοξη οπτική για την οικογένεια και υποδεικνύει ότι οι άνθρωποι απολαμβάνουν πραγματικά την επαφή με τους συντρόφους και τα παιδιά τους», εξηγεί ο Δρ. Hudson.

Στο πλαίσιο της μελέτης, περισσότεροι από 400 συμμετέχοντες κλήθηκαν να θυμηθούν στιγμές με φίλους ή την οικογένειά τους -εντοπίζοντας τη δραστηριότητα που μοιράζονταν μαζί τους- και να βαθμολογήσουν κατά πόσο αυτές οι εμπειρίες τους ενέπνευσαν διάφορα συναισθήματα, όπως ευτυχία, ικανοποίηση και ένα αίσθημα ουσίας. Κάθε συναίσθημα βαθμολογήθηκε από το 0 (σχεδόν ποτέ) έως το 6 (σχεδόν πάντα).

Οι πληροφορίες αυτές και άλλες αποκρίσεις σχετικά με το πώς ένιωθαν οι συμμετέχοντες σε διάφορες στιγμές, επέτρεψαν στους ερευνητές να αξιολογήσουν τα επίπεδα ευτυχίας με τους φίλους και την οικογένεια.

Οι δραστηριότητες που οι άνθρωποι κάνουν πιο συχνά παρέα με τους ερωτικούς τους συντρόφους, περιλαμβάνουν την κοινωνικοποίηση, τη χαλάρωση και το φαγητό. Παρόμοιες είναι οι δραστηριότητες που τείνουν να κάνουν και όταν βρίσκονται με φίλους, απλώς στη δεύτερη περίπτωση κάνουν πολύ περισσότερες από αυτές τις ευχάριστες ασχολίες και λιγότερες δουλειές του σπιτιού, όπως δείχνει η μελέτη. Για παράδειγμα, το 65% των εμπειριών με φίλους περιελάμβανε την κοινωνικοποίηση, αλλά μόνο το 28% αυτών μοιράζοταν με τον ερωτικό σύντροφο.

Ο χρόνος με τα παιδιά επίσης σήμαινε περισσότερες δραστηριότητες με αρνητικό συσχετισμό, όπως οι δουλειές του σπιτιού και οι μετακινήσεις. Ωστόσο, η δραστηριότητα που οι περισσότεροι άνθρωποι ανέφεραν πως έκαναν με τα παιδιά, δηλαδή η φροντίδα τους, χαρακτηριζόταν από μια θετική διάθεση. Γενικότερα, οι άνθρωποι αναφέρουν ότι αισθάνονται παρόμοια επίπεδα σωματικής και ψυχικής κατάστασης υπό την παρουσία φίλων, συντρόφων και παιδιών, από τη στιγμή που η δραστηριότητα βγαίνει από την εξίσωση.

Το δίδαγμα που προκύπτει από αυτή τη μελέτη, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, είναι πως «είναι σημαντικό να δημιουργούμε ευκαιρίες για θετικές εμπειρίες με τους συντρόφους και τα παιδιά μας και να κρατάμε νοητικά αυτές τις θετικές στιγμές. Αντίθετα, οι οικογενειακές σχέσεις που δεν περιλαμβάνουν τίποτα άλλο από δουλειές του σπιτιού, υποχρεώσεις και φροντίδα των παιδιών το πιθανότερο είναι να μην προβλέπουν πολλή ευτυχία».

 

Πηγή:ygeiamou

Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

[gs-fb-comments]
Exit mobile version