Βρειτε μας στα Social Media

ΥΓΕΙΑ

Τα 8 βήματα για να πετύχεις έναν ΤΕΛΕΙΟ ύπνο!

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Οι ημέρες περνάνε, η καθημερινότητα μας παρασύρει σε κακές συνήθειες και εμείς συχνά βρισκόμαστε να αντιμετωπίζουμε προβλήματα που απαιτούν λύσεις χωρίς δυστυχώς να ψάχνουμε για τις κατάλληλες συμβουλές. Ο ύπνος είναι δίχως καμία αμφιβολία ένα από τα προβλήματα που δυσκολεύουν την ζωή πολλών ανθρώπων σήμερα με όλες τις τεράστιες αλλαγές που έχουν συμβεί κατά την διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών.
Γράφει ο Αντώνης Τσαλίκης για το Daynight.gr 
Είναι τόσοι οι παράγοντες που επηρεάζουν την ηρεμία μας, τόσα τα πράγματα που ζητάνε την προσοχή μας κάθε και ιδιαίτερα μεγαλύτερη η αίσθηση άγχους σε σύγκριση με άλλες γενεές που όλα μαζί δυστυχώς επηρεάζουν αρνητικά τόσο τις ώρες ύπνου που έχουμε κάθε βράδυ όσο και την ποιότητα ύπνου που απολαμβάνουμε.
Η πλέον ανησυχητική πλευρά του προβλήματος πάντως είναι η περιορισμένη σημασία που δίνει η πλειοψηφία του κόσμου στον ύπνο είτε γιατί δεν γνωρίζει σε βάθος την σημασία του είτε επειδή απλά βάζει άλλα πράγματα σε προτεραιότητα. Το αποτέλεσμα είναι σίγουρα πολύ πιο σοβαρό από ότι ο καθένας πιστεύει όταν σπαταλάει ώρες ύπνου μπροστά από μία οθόνη κινητού ή δεν κάνει καμία αλλαγή στις καθημερινές του συνήθειες που σχετίζονται με τον ύπνο.
Οι συμβουλές για να έχετε ποιοτικότερο ύπνο είναι τόσες πολλές που αξίζει να διαβάσετε εκτενώς για το θέμα. Ωστόσο, οι παρακάτω 8 συμβουλές για την βελτίωση του ύπνου είναι σίγουρα προσωπικές επιλογές που θα φέρουν αποτέλεσμα και θα ανεβάσουν τα επίπεδα ενέργειας σας κατά την διάρκεια της ημέρας:
1.  Όσο δύσκολο και αν ακούγεται, προσπάθησε να αφήσεις στην άκρη το κινητό ή γενικότερα οθόνες ηλεκτρονικών συσκευών τουλάχιστον μία ώρα πριν πέσεις για ύπνο. Το “μπλε” φως που εκπέμπουν οι συγκεκριμένες οθόνες καταστέλλουν σημαντικά τα επίπεδα παραγωγής μελατονίνης  στον οργανισμό και προκαλούν το λιγότερο αϋπνία ενώ συμβάλουν αρνητικά και σε άλλες σοβαρότερες παθήσεις.

2. Αν δεν έχεις οποιοδήποτε σχέση με την γυμναστική ή αν γυμνάζεσαι σπάνια, σκέψου το ξανά καθώς πολλές έρευνας δείχνουν το πόσο σημαντικό είναι να έχει το καθημερινό μας πρόγραμμα ακόμη και 20 λεπτά ήπιας αερόβιας γυμναστικής αν θέλουμε να κοιμηθούμε πιο εύκολο το βράδυ. Η σχέση ύπνου και άθληση δεν είναι απόλυτη, ιδιαίτερα αν γυμναζόμαστε λίγες ώρες πριν τον ύπνο, αλλά η κατανάλωση ενέργειας με ασκήσεις βοηθάει να έρθει πιο εύκολα ο ύπνος ειδικά σε άτομο που πάσχουν από αυπνία.

3. Είναι σίγουρο πως έχετε ακούσει για την καφεΐνη και τον χαρακτηρισμό της ως εχθρό του ύπνου. Καφέ, διεγερτικά τσάι, αναψυκτικά κτλ είναι σίγουρα συνήθειες πολλών από εμάς που καλό είναι να περιορίσουμε ώστε να δούμε θετικές αλλαγές στην ποιότητα ύπνου. Η δύναμη της συνήθειας των 2-3 καφέδων την ημέρα ή του λάθους τσάι το βράδυ δεν βοηθάει καθόλου τον οργανισμό καθώς αποτελούν διεγερτικές και όχι χαλαρωτικές ουσίες. Ιδανική επιλογή ιδιαίτερα από το απόγευμα και έπειτα είναι τα ροφήματα βοτάνων όπως το χαμομήλι, το τίλιο, ο λυκίσκος, η βαλεριάνα και το μελισσόχορτο τα οποία συμβάλουν αρκετά τόσο στον ύπνο όσο και γενικότερα ως αγχολυτικά.

4. Φροντίστε το υπνοδωμάτιο σας να είναι όσο πιο σκοτεινό γίνεται και να μην υπάρχουν παντού φωτάκια από ηλεκτρονικές συσκευές, μισάνοιχτα παράθυρα από τα οποία περνάει φως. Επίσης, η κατάλληλη θερμοκρασία παίζει ιδιαίτερο ρόλο και καλό θα ήταν να μην υπερβάλετε με το κλιματιστικό ή το καλοριφέρ. Μπορεί αρχικά να νιώθουμε ζεστασιά και άνεση για να κοιμηθούμε αλλά στην συνέχεια θετικότερο είναι η θερμοκρασία να κυμαίνεται από 15,5 έως 19,5 βαθμούς Κελσίου.

5. Ένα από αντικείμενα του σπιτιού που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να φανείτε διστακτικοί για μια πιο ακριβή επιλογή είναι σίγουρα το κρεβάτι και ιδιαίτερα το στρώμα σας. Το στρώμα στο οποίο κοιμάστε έχει πολύ μεγάλη σημασία αν θέλετε να απολαμβάνετε ξεκούραστο ύπνο και “όνειρα γλυκά” κάθε νύχτα. Αν κάνετε επιλογή ποιοτικού και πιθανότατα ακριβού στρώματος είναι βέβαιο δεν θα την μετανιώσετε καθώς περνάνε τα χρόνια…

6Μια ακόμη σημαντική συμβουλή είναι να μην υπερβάλετε με το βραδινό σας φαγητό και να αποφεύγετε αρκετά τις τροφές που δυσκολεύουν την πέψη κατά την διάρκεια του ύπνου. Σε γενικές γραμμές ένα γεμάτο στομάχι δεν βοηθάει καθόλου τον οργανισμό να χαλαρώσει και να ακολουθήσει την ιδανική λειτουργία του μέχρι το πρωί που θα σηκωθούμε.

7. Λίγοι είναι εκείνοι οι άνθρωποι που μπορούν να ξαπλώσουν και αμέσως το μυαλό τους να “διαγράψει” όλες τις σκέψεις και τα άγχη που δεν βοηθάνε καθόλου τον ύπνο. Συνήθως η στιγμή που αγγίζουμε το κρεβάτι μας συνοδεύεται από πολλές σκέψεις για την επόμενη ημέρα και γενικά για οτιδήποτε μας προβληματίζει είτε είναι σοβαρό είτε μικρότερης σημασίας. Μια ουσιαστική συμβουλή είναι να γράφετε κυριολεκτικά σε χαρτί τις υποχρεώσεις της επόμενων ημερών ώστε έστω και με έναν τέτοιο έμμεσο τρόπο να “αδειάζετε” λίγο το μυαλό σας από τις υποσυνείδητες σκέψεις!

8. Σχετικά δύσκολο αλλά χωρίς αμφιβολία ευεργετικό, είναι το να σταθεροποιήσετε την ώρα που πέφτετε για ύπνο και την ώρα που ξυπνάτε το πρωί. Ο οργανισμός αρκετά γρήγορα “μαθαίνει” και σταδιακά θα βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας καθώς το σώμα δεν θα ταλαιπωρείτε από τις συχνές αλλαγές στο πρόγραμμα ξεκούρασης που λείπει από τους περισσότερους ανθρώπους. Αν επιμείνετε για μερικές εβδομάδες, θα βρεθείτε να απολαμβάνεται τα αποτελέσματα του σταθερού κύκλου στο ύπνο.

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση Enter ad code here
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ