ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Η συνταγή της ημέρας: Μελιτζάνες με ξινομυζήθρα
Η μελιτζάνα είναι από τα πιο νόστιμα λαχανικά όπως να μαγειρευτούν. Είναι καλοκαίρι και επέλεξα να την συνδυάσω με φρέσκια μυζήθρα που αυτή την περίοδο οι παλιές νοικοκυρές έφτιαχναν μόνες τους στο σπίτι και ιδιαίτερα με την ξινομυζήθρα που είναι ένα από τα πιο αγαπημένα τυροκομικά προϊόντα της Κρήτης.
Την ξινομυζήθρα την έφτιαχναν οι νοικοκυρές με γάλα από τις κατσίκες που ανάθρεφαν στο σπίτι. Φύλασσαν για κάποιες μέρες το κατσικίσιο γάλα σε ψυγείο και όταν μάζευαν μια ικανοποιητική ποσότητα το τυροκομούσαν.
Την μυζήθρα με τον ορό την βάζανε σε μια λευκή στενόμακρη σακούλα (καρνανόλα) και την κρεμούσαν σε ένα ψηλό και σκιερό μέρος έξω στην αυλή του σπιτιού για να συρρώσει.
Σε δύο με τρείς μέρες ο ορός είχε απομακρυνθεί και η λευκή παχύρευστη κρέμα που έμενε ήταν η ξινομυζήθρα.
Είναι τόσο νόστιμη σαν λιχουδιά που κάποιες φορές προκαλούσε την λαγνεία καλοφαγάδων.
Άλλες εποχές εκείνες, ρομαντικές, όμορφες, ξένοιαστες. Κουρασμένοι όλη την ημέρα από τις σκληρές αγροτικές δουλειές το βράδυ όλα άλλαζαν. Η κούραση ξεχνιώταν όταν το κρασί γέμιζε τα ποτήρια της παρέας και με τον ήχο του βιολιού να τους οδηγεί σε ένα μαγικό κόσμο. Στον παράδεισο της νύχτας. Μες στα σοκάκια του χωριού με το βιολί και τον βιολάτορα, οι μερακλήδες να βγαίνουν καντάδα στις γειτονιές των αγαπημένων τους κοριτσιών.
Μια παρέα τέτοιων μερακλήδων πέρασε μια όμορφη και ζεστή βραδιά από το σπίτι της Μαρίνας του Χουβαρντά.
Είχε η γυναίκα κρεμασμένη τη καρνανόλα με ξινομυζήθρα στην αυλή για να συρώσει.
Του γκίξε του Γιάννη του Βασιλιά στ΄ αρθούνι και καλοφαγάς ως ήτανε, έμεινε μόνο η καρνανόλα.
Έλα δα που η Μαρίνα τους κατήγγειλε στην αστυνομία.
Να και η απολογία του Γιάννη στον τοπικό χωροφύλακα.
Εδά θα βάλω πάλι αρχή και θα τα λέω όλα
εγώ την ε-ξεκρέμασα την έρμη καρνανόλα.
Ψιλά ‘τανε η άτιμη και σήκωσα και άλλο
πενήντα την ε-πλήρωσα και δεν το ξανακάνω.
Υλικά
5 μελιτζάνες φλάσκες
5 μεγάλες πατάτες
Σάλτσα
3 μεγάλες ώριμες ντομάτες
1 κρεμμύδι ξερό
1 σκελίδα σκόρδο
50ml κρασί κόκκινο
50ml ελαιόλαδο
1 κουταλιά πελτέ
½ κουταλάκι κύμινο
Αλάτι πιπέρι
Μαϊντανό
150γρ ξινομυζήθρα
Εκτέλεση
Κόβουμε τις μελιτζάνες ροδέλες και τις αφήνουμε σε αλατισμένο νερό για μισή ώρα να ξεπικρίσουν. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες επίσης σε ροδέλες.
Σουρώνουμε τις μελιτζάνες και τις στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί.
Σε αρκετό ελαιόλαδο τηγανίζουμε πρώτα τις πατάτες και έπειτα τις μελιτζάνες. Αφήνουμε για λίγο τα λαχανικά μας σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένο. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις ντομάτες ξυσμένες και τον πελτέ. Σβήνουμε με το κρασί και ρίχνουμε τα μπαχαρικά. Αφήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία να ψηθεί η σάλτσα για 10 λεπτά.
Σε ένα ταψί στρώνουμε τις πατάτες και από πάνω τις μελιτζάνες, περιχύνουμε με τη σάλτσα και αν θέλουμε προσθέτουμε τώρα το μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Ψήνουμε σε φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά.
Όταν βγάλουμε το ταψί από το φούρνο και είναι ζεστό ρίχνουμε πάνω τη ξινομυζήθρα. Μπορείτε να αντικαταστήσετε με φέτα.
Καλή επιτυχία!!!
Πηγή: kritikes-geuseis
-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ2 ημέρες πριν
Βαρύ πένθος στο Ηράκλειο για τον 29χρονο Ηράκλειτο που «έσβησε» ξαφνικά ενώ οδηγούσε
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ3 ημέρες πριν
Πέθανε ο γνωστός ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας
-
GOOD NEWS2 ημέρες πριν
Ο γαϊδαράκος από την Κρήτη έφτασε στην κυρά Ρηνιώ στην ακριτική Κίναρο!
-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ2 ημέρες πριν
Τραγωδία με 29χρονο στο Ηράκλειο – Ένιωσε αδιαθεσία στο τιμόνι και λίγο μετά ξεψύχησε