Διαφήμιση

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Χανιώτικη κρεατόπιτα να γλείφεις τα δάχτυλά σου!

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις



Αγαπημένη παραδοσιακή πίτα!

Συστατικά
  • 1.200 γρ. αρνίσιο μπούτι, κομμένο σε μερίδες
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ¼ ματσάκι μαϊντανού
  • 250 γρ. πηχτόγαλο Χανίων ή γαλοτύρι
  • 250 γρ. ανθότυρο
  • 250 γρ. τυρομάλαμα ή γραβιέρα κατσικίσια Κρήτης
  • 5-6 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι, μόνο τα φύλλα
  • ξύσμα από λεμόνι
  • 1 κλωναράκι δεντρολίβανο, μόνο τα φύλλα
  • 100 γρ. βούτυρο ή στάκα σε μικρά κομμάτια

Για τη ζύμη

  • 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 100 γρ. γιαούρτι
  • 1 αυγό
  • 1 κ.σ. ξερή μαγιά
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 150 γρ. ζωμό στον οποίο έβρασε το αρνί
  • 1 κ.γ. μπούκοβο
  • 50 γρ. ελαιόλαδο για άλειμμα
  • αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου
Μέθοδος Εκτέλεσης
  • Σε μια κατσαρόλα  με αλατισμένο νερό σε μέτρια προς δυνατή φωτιά βράζουμε το κρέας για 1 ώρα ενώ παράλληλα ξαφρίζουμε όποτε χρειαστεί.
  • Όταν το κρέας μαλακώσει και είναι έτοιμο αφαιρούμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
  • Σουρώνουμε τον ζωμό και τον κρατάμε να κρυώσει πριν τον χρησιμοποιήσουμε.
  • Ξεκοκαλίζουμε το κρέας και κόβουμε το ψαχνό σε μικρά κομμάτια και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να χρησιμοποιήσουμε.
  • Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε 150 γρ. από τον ζωμό που κρατήσαμε και τη μαγιά.  ΠΡΟΣΟΧΗ, ο ζωμός να είναι κρύος!!!
  • Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός ή ένα πιρούνι καλά έτσι ώστε η μαγιά να διαλυθεί.
  • Στην συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης, και χτυπάμε με το γάντζο μέχρι να έχουμε  ένα μαλακό και ομοιογενές ζυμάρι που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα
  • Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
  • Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30 εκ.
  • Μοιράζουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια το ένα λίγο πιο μεγάλο από το άλλο.
  • Ανοίγουμε το μεγαλύτερο κομμάτι σε φύλλο με τη βοήθεια του πλάστη και επιπλέον αλευριού  ώστε να καλύψει τον πάτο και τα πλάγια του ταψιού.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το κρέας το αλάτι, πιπέρι και τον ψιλοκομμένο  μαϊντανό.
  • Σκορπίζουμε ομοιόμορφα  το κρέας στον πάτο της ζύμης του ταψιού.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το πηχτόγαλο (ή το γαλοτύρι), το ανθότυρο, το τυρομάλαμα (ή την κατσικίσια γραβιέρα), το θυμάρι, το ξύσμα από ένα λεμόνι, το δεντρολίβανο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
  • Απλώνουμε το μείγμα των τυριών πάνω από το κρέας και τέλος  πασπαλίζουμε σε διάφορα σημεία το βούτυρο ή την στάκα.
  • Ανοίγουμε το άλλο κομμάτι της ζύμης σε φύλλο με τη βοήθεια του πλάστη και λίγο ακόμα αλευριού και σκεπάζουμε την πίτα.
  • Ενώνουμε τις άκρες των δύο φύλλων τσιμπώντας με τα δάκτυλα και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  • Χαράζουμε ελαφρά το φύλλο.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα πριν βάλουμε το ταψί μέσα.
  • Ψήνουμε για 40-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το φύλλο και να πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.

 

 

Πηγή: akispetretzikis

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

[gs-fb-comments]
Exit mobile version